Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Більше 15 мільйонів гривень розділили між профтехучилищами Закарпаття

24 березня 2016 р., 14:46

Пропорційно до кількості учнів

Пропорційний розподіл коштів залежно від кількості учнів – саме таким принципом керувалися депутати обласної ради сьогодні під час засідання бюджетної комісії, на якій розглядали питання про розподіл стабілізаційної дотації на фінансування професійно-технічних навчальних закладів для міст обласного значення. Кошти в сумі 15 млн 506 тис. грн виділені урядовою постановою Закарпаттю на перше півріччя поточного року.

Як повідомив, відкриваючи засідання, депутат Закарпатської обласної ради Василь Кошеля, на розгляд бюджетної комісії винесений проект розподілу коштів, підготований департаментом фінансів Закарпатської ОДА. Згідно з ним, кошти пропонується розподілити пропорційно до кількості учнів у профтехзакладах. «Так, у містах обласного підпорядкування на сьогодні 9 ПТНЗ, загалом у них навчається 4160 учнів, - повідомив на засіданні бюджетної комісії директор Департаменту фінансів Закарпатської ОДА Петро Лазар. – Якщо розподілити всю суму на кількість учнів, то на одного виходить 3,7 тис грн. Відтак множимо цю цифру на кількість учнів у кожному ПТНЗ і маємо суму на конкретний навчальний заклад. Такий розподіл ми вважаємо найбільш правильний».

Що в підсумку вийшло? Так, приміром, на балансі міського бюджету Ужгорода три ПТНЗ – Державний навчальний заклад «Ужгородський центр професійно-технічної освіти», Ужгородське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування, Ужгородське вище комерційне училище Київського національного торговельно-економічного університету. Разом у них навчаються 1271 учень. Тобто, загалом міський бюджет Ужгорода отримує 4,7 млн грн стабілізаційної дотації.

Крім того, 1,3 млн грн отримає бюджет Берегова на фінансування Берегівського професійного ліцею сфери послуг; Хуст отримає 2,3 млн грн на фінансування Хустського професійного ліцею та хустського професійного ліцею сфери послуг (загалом 608 учнів).

Міський бюджет Мукачева у результаті такої пропозиції отримає на фінансування трьох ПТНЗ загалом 7 млн 86 тис грн (на кількість 1901 учень).

Щоправда, потрібно відзначити, що виділені з держбюджету кошти фактично по червень поточного року. Загалом, зі слів П. Лазаря, передбачена кабміном сума складає заледве 10% від загальної потреби фінансування ПТНЗ області у 2016-му році.

До речі, як прозвучало на засіданні комісії, вже сьогодні на казначейський рахунках Закарпаття понад 6,2 млн грн коштів стабілізаційної дотації. І хоча нинішній розподіл коштів кардинально не розв’яже найболісніше питання в Закарпатті – фінансування трьох ПТНЗ міста над Латорицею, – тим не менше, обласні депутати показали, що більше дбають про громаду Мукачева, ніж влада місцева…



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp