Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатрті контролюють крадіжки електрики

29 березня 2016 р., 16:38

л вони почастішали.

ПАТ «Закарпаттяобленерго» втілює масштабний проект по всій області, який уже оцінили тисячі краян

 

Не лише боротьба з крадіжками та втратами в електромережах, а й сприяння економному використанню електричної енергії з огляду на підвищення її вартості - саме таким принципом керується ПАТ «Закарпаттяобленерго», втілюючи масштабний проект з технічного переоснащення приладів обліку в багатоповерхівках. Жителі більше 120 багатоквартирних будинків по всій області вже підраховують зекономлені гроші. Дирекція товариства заявляє, що проект триватиме й надалі й запрошує керівників ОСББ та ЖРЕРів долучатися до його втілення.


Четвертий рік поспіль ПАТ «Закарпаттяобленерго» поступово, але планомірно займається роботою з оновлення кабелів живлення та переоснащення системи обліку в багатоквартирних будинках. Як розповідає заступник технічного директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» Євген Білей, у кожному будинку спеціалісти товариства здійснюють реконструкцію загальнобудинкової щитової, внутрішньобудинкових мереж (окрім тих, що безпосередньо в квартирах мешканців), замінюють старі прилади обліку на нові, встановлюють їх у спеціальних шафах. Люди мають доступ і до показів приладів обліку (бачать їх через спеціальні прозорі віконечка), і до автоматів облікових вимикачів, але позбавлені можливості втручатися в роботу приладів обліку. Доступ до щитової має тільки голова ОСББ, директор ЖРЕРу та диспетчер району електромереж.

Втілюючи проект у життя, ПАТ «Закарпаттяобленерго» переслідує кілька цілей. Основні –попередження втрат у мережах, боротьба з крадіжками, забезпечення невтручання в облік електричної енергії. Таким чином товариство популяризує й заходи зі збереження електроенергії, і їх уже позитивно оцінюють самі споживачі. Розповідає перший заступник генерального директора-директор з енергозбуту ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артем Мартинюк: «Як відомо, в Україні проходить поетапне підвищення вартості електричної енергії, згідно з яким до березня 2017 року в державі повинні бути встановлені ціни, що відповідають собівартості вироблення електроенергії. Це означає, що, приміром, тариф на технічні цілі (освітлення під’їздів, роботу ліфтів, насосів) зросте з 30 копійок за кіловат до 1,68 грн в кінцевому випадку. Тобто, майже в 5 разів. Щоб люди не відчули навантаження, слід втілювати енергоощадні заходи. Ми це зараз і робимо. Попереджаючи можливі неплатежі, йдемо шляхом зменшення втрат у мережах, попередження несанкціонованого втручання, а також популяризуємо ідею економії. Відповідно, просимо керівників ОСББ, директорів ЖРЕРів долучатися, зі свого боку також реконструювати мережі, ставити датчики руху на освітлення східців, під’їздів тощо – все це в підсумку дає суттєве зменшення сум у рахунках».

Економія більше ніж утричі – такі вражаючі результати запровадження енергоощадних заходів уже відчувають споживачі. Тетяна Новікова, голова ОСББ «Єдині» (будинок № 9 по вул. Заньковецької в Ужгороді) розповідає, що наразі в багатоповерхівці завершується проект реконструкції мереж та систем обліку від обленерго і вкупі зі ще одним проектом від ПРООН, завдяки якому встановлені в коридорах датчики руху та енергозберігаючі лампи, виходить вражаюча економія. «Порівняйте: якщо в грудні минулого року за освітлення коридорів та під’їздів ми платили в середньому 700 грн в місяць, то завдяки вжитим заходам із січня платимо в середньому 150 грн! Для ОСББ це важлива економія, бо надходження взагалі незначні, тож ми намагаємося кожну копійку економити», - розповідає голова ОСББ.

Загалом, зі слів пані Новікової, співпраця з ПАТ «Закарпаттяобленерго» над проектом з реконструкції дала кілька важливих плюсів. «Крім зменшення втрат, оновлення усіх мереж, приведення до ладу коридорів (тепер у них не висять «гірлянди» з проводів, кабелі вкладені в спеціальні акуратні короба), ми ще й виявили неплатників, які були під’єднані або до коридорного світла, або до сусідів», - розказує голова ОСББ.

Чимало мешканців будинку, в якому, до речі, немає газопостачання, погодилися на пропозицію обленерго і встановити двозонний приладі обліку – завдяки цьому зараз мають додаткову економію. «Проекти ПРООН та ПАТ «Закарпаттяобленерго» дали нам ще й шанс відновити роботу ліфта, який не працює понад 20 років. Уявіть собі, люди літнього віку, матусі з дітками мусять по кілька разів на день підніматися на 7, 8, 9 поверхи, нести важкі сумки тощо. Братися ж за відновлення роботи ліфта ми не могли, оскільки в аварійному стані перебувала щитова, проводка в підвалі будинку, і через це нам просто не давали технічних умов на запуск ліфта. Зараз завдяки реконструкції та економії, можемо думати і над відновленням його роботи», - розповідає Т. Новікова.

Приклад ужгородського ОСББ «Єдині» слід ставити в приклад всій області, вважають в ПАТ «Закарпаттяобленерго». Це об’єднання – одне з небагатьох, де активно втілюють проекти з енергозбереження й ефективно використовують отримані в результаті таких заходів кошти. «За законодавством, внутрішньобудинкові мережі не відносяться до сфери відповідальності обленерго, ми відповідаємо тільки за кабелі живлення до об’єкта архітектури, – пояснює А. Мартинюк. – Тому за спільне використання мереж, тобто за транспортування електроенергії кабелями всередині будинку, ми сплачуємо ЖРЕРам кошти – за рік загалом по області «набігає» до 1 млн грн. За ці кошти власники будівель якраз і могли би здійснювати заходи з енергозбереження, здійснювати реконструкцію електромереж, встановлювати економне освітлення під’їздів, східців тощо. Проте, на жаль, нічого подібного ми не спостерігаємо. Думаю, у мешканців мали би виникнути аналогічні питання, куди йдуть гроші».

Зі слів керівництва ПАТ «Закарпаттяобленерго», при відборі багатоповерхівок, в яких здійснюватиметься реконструкція, компанія орієнтується насамперед на бажання самих мешканців сприяти технічному переоснащенню, а також на те, наскільки не відповідають внутрішньобудинкові електромережі вимогам безпечності користування та обліку. Такими є й наступні заплановані будинки по вул. Сечені в Ужгороді. Як жартують у самій компанії, роботи до пенсії вистачить…


Прес-служба ПАТ «Закарпаттяобленерго»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp