Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Борто в Угорщині розповів про Закарпаття

4 квітня 2016 р., 16:02

На тпмтешньому форумі.

31 березня по 1 квітня 2016 року Парламенті Угорщини відбулося засідання Форуму угорських депутатів Карпатського Басейну. Від Закарпатського краю взяли участь представники КМКС та УМДС: перший заступник голови облради Йосип Борто, депутати обласної ради - Гулачі Гейза та Чаба Пейтер.

Під час свого виступу Йосип Борто зазначив, що, не дивлячись на продовження кровавих подій на Сході України, проведення не однієї хвилі мобілізації АТО, поглиблення економічної і соціальної кризи, продовження збідніння великої кількості людей, усе ж владі краю вдавалося призупинити масову міграцію людей, у т.ч. й закарпатських угорців. Це дякуючи тому, що в абсолютної більшості закарпатців є локальний патріотизм: жителі Закарпаття люблять свій край, люблять жити в ньому і мають надію, що ситуація ближчим часом усе ж зміниться на краще. Міцнить людей і те, що посильну допомогу закарпатцям і закарпатським угорцям зокрема надає сусідня Угорщина. За що щиро й подякував Йосип Борто угорському уряду з поважної трибуни, та всім тим, хто активно долучався до цієї допомоги.

Він також наголосив, що після жовтневих виборів до місцевих рад, вдалося стабілізувати політичну ситуацію в краї, збалансувати вплив різних політ партій і створити ефективні діючі органи місцевого самоврядування. В т.ч. й обласну раду, в яку увійшли представники шести політсил, в яких сформована конструктивна більшість, що приймає необхідні для суспільного життя рішення. Серед них добрих результатів досягли на виборах угорські партії: «КМКС» Партія Угорці України та Демократична партія угорців України. Вони ввійшли в органи місцевого самоврядування з такою кількістю мандатів, з якою мають вагомий вплив на прийняття рішень у радах.
Промовець також зазначив, що в обласній раді фракція КМКС підписала з депутатами політичної сили «Солідарність» Угоду про співпрацю, відповідно до якої співпрацює з питань щодо розвитку Закарпаття, узгоджують позиції з усіх інших важливих питань. «Донині сторони чітко дотримуються домовленостей», - наголосив Йосип Йосипович. 

Та додав, що, не дивлячись на важкий критичний стан у державі, крім кровавих торічних липневих подій у Мукачеві, січневих цьогорічних – на Драгобраті, на регіональному рівні вдалося локалізувати негативні явища, зберегти мир і спокій в краї, де нема міжетнічних конфліктів. На жаль, провокації є, спроби запалити міжетнічні конфронтації також були. Як до прикладу, 13 березня ц.р. в Ужгороді під час акції ультраправих націоналістів. Такі події, звісно, можуть дестабілізувати політичну ситуацію і на Закарпатті, і процес інтеграції до Європи та набуття членства України у Євросоюзі.
Досягнуті результати можуть служити міцною основою для покращення ситуації і початку етапу нового розвитку нашого краю.

У першу чергу потрібно, щоб мир переміг війну, щоб стабілізувалася ситуація в країні, щоб уряд змінив курс економічної політики на такий, який би дав змогу розвивати вітчизняну економіку, створювати нові робочі місця, і замість кредитів МВФ та інших банків і держав, в країну приходили сильні інвестори, внутрішній капітал також інвестував вітчизняну економіку. Для нашого краю важливо, щоб розроблена Стратегія розвитку Закарпаття реалізувалася і втілювалася в життя.
«Однозначно, міжнародна допомога і в формі інвестування, і в формі надання вигідних кредитів, дотацій і допомог для суб’єктів підприємництва та аграрного сектору є важливими. Ми повинні більш ефективно використовувати географічне і геополітичне розташування краю. Адже наш край є Західними воротами України до Європи і навпаки – Східними воротами Європи до Сходу. 

Ми повинні розвивати транскордонне співробітництво, полегшити та покращити перетин кордонів шляхом реконструкції діючих КПП та будівництва нових. Маємо також докласти всіх зусиль , аби розвивати ще одну перспективну галузь - туризм. Унікальна природа Закарпаття та гостинність його жителів дозволять розвивати її на високому рівні. І в цих питаннях просимо допомоги від Угорщини. Хоча б тим, аби організовувати тур групи в наш край» - мовив Й.Борто.
Далі виступаючий акцентував увагу на необхідності здійснення заходів із збереження і зміцнення системи угорськомовної освіти, у т.ч. і профтехосвіти на Закарпатті, дотримання і виконання Україною діючого Закону про засади державної мовної політики.

На завершення Йосип Йосипович наголосив на необхідності проведення заходів і створення всіх умов для позитивного іміджу Закарпаття з тим, аби молодь не тільки виживала, а й розвивалась, будувала своє щастя на своїй рідній землі. «І в цьому ми також просимо сприяння з боку Угорщини», - підкреслив Йосип Борто.
Прес-служба Закарпатської облради

Схожі новини

Йосип Борто: Закарпаття славиться цікавими проектами у галузі альтернативної енергетики (ФОТО)
Йосип Борто відвідав Великоберезнянщину, яка потребує особливої уваги та підтримки
Угорщина підтримує євроінтеграцію України та сподівається, що Закарпаття і надалі залишатиметься острівцем миру (ФОТО)
З жителями краю спілкувався перший заступник голови облради Йосип Борто
Йосип Борто: Вірю в те, що Закарпаття і надалі розвиватиметься як край безпечних інвестицій, туризму, економічного потенціалу та комфорту для його громадян (ФОТО)
Йосип Борто зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Мари Йованович (ФОТО)
Йосип Борто: Закарпаттю потрібна система протиградового захисту (ФОТО)
Йосип Борто: Спільні проекти розвивають партнерство з користю для громад і зміцнюють дружбу між народами
Йосип Борто: Депутати Закарпатської обласної ради порушують у свої запитах важливі та наболілі для краю питання (ФОТО)
Йосип Борто: Ми хочемо збудувати Європу в Закарпатті

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp