Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як у Мукачеві чотирилапі "слідаки" за перемогу боролися (ФОТО)

8 квітня 2016 р., 08:21

Такий конкурс днями стартував у місті.

Нещодавно в  Мукачеві відбулося урочисте відкриття чемпіонату світу з слідової роботи. Сьогодні учасники показували перші досягнення своїх «підопічних». Гострий нюх та чутливий ніс - це найбільш важливі якості, які потрібні на 22-гому чемпіонаті світу з слідової роботи, що сьогодні розпочався на Мукачівщині. Близько 40 собак-учасниць з 21 країну світу протягом чотирьох днів на полях поблизу с. Залужжя вишукували завчасно прокладені сліди та сховані предмети серед ріллі та засіяних пшеницею полів. Складнощі чотирилапим додають весняна спека Закарпаття, до якої більшість немісцевих собак-учасниць не звикли. 

Місцевість, як каже шведська кінолог Марлін, разом зі своїм напарником по кличці Лоссер, їм доволі складно працювати в таких спекотних умовах. Звикнувши до північних холодів Скандинавії, звідки дівчина родом, різкі перепади температури впливають на результати команди. Дівчина працює з собаками вже 10 років, дев’ять з них - разом с Лоссером. Разом вони неодноразово брали участь у змаганнях у своїй країні та показували високі результати. На міжнародних змаганнях вони вперше, тому їм важливіша зараз практика та новий досвід роботи в теплих умовах наших країв. Незважаючи на доволі незвичні умови на змаганнях, дівчина задоволена результатом свого напарника. Марли (3) Марли (2) Марли «Методика, за якою працюють кінологи на цих змаганнях доволі складна - і це серйозний іспит навичок «слідчого» пса», - розповідає про умови пан Василь Урбан, один із організаторів цих змагань в Україні. Урбан Суддя, або людина, яка відповідає за слід, прокладає його мінімум за 3 години до початку змагань. 

{g}

Для роботи по сліду можливо використовувати різні типи місцевості. Собака має пройти два маршрути по сліду довжиною 1800 м, дорогою знаходячи предмети і вказуючи на них господарю. Судді викладають оцінки за 100-бальною системою, залежно від якості, яку «слідак» показав на маршруті. Правила Незважаючи на серйозність змагань, серед кінологів-учасників є і звичайні любителі собак. Імре Палфі з Будапешта разом зі своїм улюбленцем Ірко вже 11 років. 


Імре дуже любить свого чотирилапого друга та хвалить його за собачу кмітливість. Для них сама участь у змаганнях міжнародного рівня - вже особиста «перемога». Хоча сам кінолог впевнений, що у його напарника є всі якості для перемоги – самоконтроль, послух до господаря і ,звісно, гострий нюх, без якого не обійдеться ні один «слідак». Ирко Ирко (2) Цікаво, що практично будь-якого пса можна навчити брати слід, навіть маленьку декоративну чі-хуа-хуа. Все залежить від самого кінолога та навичок собаки, якого він тренує. Але незважаючи на це, на змаганнях екзотичних порід не зустрінеш: практично усі учасники - класичні німецькі вівчарки та їх близькі родичі. І не дивно, собаки цих порід дуже легко піддаються тренуванням, дуже розумні та кмітливі, швидко прив’язуються до людей. Франс Янсен, президент Комісії МКФ з робочих якостей, впевнений, що проведення таких змагань по всьому світу дуже важливе, адже це не тільки спорт, але й демонстрація здібностей собак загалом. Більшість із них можуть не тільки показати результати на змаганнях, але й працювати в реальних умовах. Натреновані чотирилапі без проблем беруть не тільки слід, але й знаходять вибухівку, зброю, наркотики. Франс Собаки дуже розумні тварини. 

При належному тренуванні - не тільки надійні захисники, але й вірні друзі. Деякі з чотирилапих, що беруть участь у змаганнях, вже випробовувались в реальних умовах. Наприклад, при пошуку людей у завалах під час землетрусів або снігових заметах, а учасник з України, побував у зоні АТО. Сергій Шлапак, службовець з ДСНС України, розповідає, як вони разом з Кастою знаходячись в зоні АТО, допомагали в розшукові людей та порятунку з-під завалів після обстрілів. Український кінолог стверджує, щоб підготувати собаку для пошуку та порятунку людей, потрібно мінімум два роки, при чому у підготовці однієї собаки беруть участь кілька людей. Без имени-1 З Кастою Сергій познайомився вже в МНС, де вже під своєю опікою тренував її на слід та брав участь у Чемпіонаті світу з рятувальних дій. Тоді вони «взяли» третє місце. Вже на ці змагання кінолог потрапив зі своєю напарницею без проблем, пройшовши кваліфікацію з гарним результатом та задоволенням від участі в них. Міжнародні змагання серед кінологів та їх чотирилапих друзів будуть проходити ще 3 дні. А в неділю, 10 квітня, у Мукачеві будуть оголошені результати та троє найкращих «слідаків» світу! 
Відділ комунікації ГУНП в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp