Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Розпоряджатися земельними ділянками повинен не Київ, а місцеві громади, - депутати

12 квітня 2016 р., 14:03

Крайові обранці просять змін до земельного кодексу.

Закарпатські депутати просять внести зміни до Земельного кодексу України щодо компетенції органів державної влади з питань розпорядження земельними ділянками на місцях.
На першому пленарному засіданні третьої сесії Закарпатської обласної ради VІІ скликання депутати ухвалили рішення про звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до статті 122 Земельного кодексу України.

У документі зазначається: «Про необхідність проведення реальної децентралізації влади в Україні йдеться уже давно, оскільки протягом останнього часу державні процеси відбувалися у зворотному напрямку. Концентрація повноважень та ресурсів у вертикалі органів виконавчої влади пов’язана із твердженням про те, що місцеве самоврядування неспроможне належним чином виконувати функції держави. Однак такий підхід тільки ускладнює шлях до побудови по справжньому демократичної та соціальної держави, основним пріоритетом якої є людина, її права та інтереси. Адже чим нижчий рівень прийняття тих чи інших владно-розпорядчих рішень та реалізації управлінських функцій, тим більше можна врахувати потреби кожного конкретного громадянина та базових інститутів громадянського суспільства.

Це стосується і сфери земельних відносин та шляхів реалізації громадянами і територіальними громадами права на землю. Так, відповідно до статті 122 Земельного кодексу України орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів в галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб. До 1 січня 2013 року (до набрання чинності змінами, внесеними у статтю 122 Земельного кодексу України) земельними ділянками за межами населених пунктів розпоряджалися районні державні адміністрації. Умовою для прийняття відповідних розпоряджень із зазначених питань було обов’язкове погодження із сільськими радами. Станом на сьогодні питання щодо розпорядження земельним ділянками підняли із районного рівня на обласний рівень.

Внаслідок цього центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів та його територіальні органи навіть не ставлять сільські і селищні ради до відома про виділення земельних ділянок тим чи іншим фізичним та юридичним особам у приватну власність та користування, тим самим нехтуючи інтересами територіальних громад. Тоді як територіальні громади мають власні стратегії використання земель, що враховують багато факторів: кількість мешканців, пріоритетні напрямки розвитку, динаміка приросту населення тощо.
Враховуючи вищенаведене, просимо внести зміни до статті 122 Земельного кодексу України щодо компетенції органів державної влади з питань розпорядження земельними ділянками та передачі зазначених функцій на рівень сільських рад».
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp