Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Понад дві з половиною тисячі закарпатців вже скористалися кредитами на енергозбереження

12 квітня 2016 р., 15:40

Банками-партнерами цієї програми в області видано кредитів на суму понад 52 мільйона гривень.

Про це сьогодні, 12 квітня, під час брифінгу повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА Едуард Маляр.
Для населення Уряд розробив державну програму підтримки енергозбереження, яка допоможе платити менше за житлово-комунальні послуги. 

Зокрема, вона передбачає відшкодування для фізичних осіб 20% тіла кредиту на придбання твердопаливних котлів, а також відшкодування 30% на придбання матеріалів для впровадження енергозберігаючих заходів та 40% для ОСББ, ЖБК (житлово-будівельні кооперативи) для впровадження енергозберігаючих заходів у багатоквартирних будинках. Крім цього, якщо позичальником є фізична особа-отримувач субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, йому відшкодовується 70% суми «енергоефективного» кредиту.

Для співвласників багатоповерхових будинків розроблена спеціальна програма кредитування на придбання енергоефективного обладнання та утеплення будинку.
Громадянам Уряд пропонує здешевити послуги житлово-комунального господарства низкою кроків, наприклад, встановити негазовий котел або придбати енергозберігаюче обладнання чи матеріали.
«Обласна державна адміністрація також долучилася до цієї програми, підписавши з представниками Держенергоефективності України, Закарпатської обласної ради та Ужгородським міським головою Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків», - поінформував Едуард Маляр. 

Відповідно до зазначеного Меморандуму, розроблено Програму енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2016-2020 роки, яку в березні схвалили депутати обласної ради. Нею також передбачено відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими населенням на заходи з енергозбереження. «Відповідно до положень зазначеного меморандуму, обсяг фінансування на ці цілі на поточний рік становитиме 1 мільйон гривень. Ці кошти виділятимуться за результатами перерозподілу вільних залишків обласного бюджету та спрямовуватимуться на покриття 15 відсотків річних з 25-ти, нарахованих банками», - зазначив Едуард Маляр.

Подібні програми, схвалені також в найбільших містах області. «В Ужгороді на відшкодування відсотків «теплих» кредитів для населення та ОСББ передбачено разом 2 мільйона 200 тисяч гривень, в Мукачеві – 1 мільйон гривень лише для населення», - повідомив посадовець.
«Таким чином, скориставшись кредитами на енергозбереження, закарпатці зможуть заощадити на придбанні енергоощадних матеріалів та в подальшому суттєво зекономити кошти при оплаті за спожитий газ», - резюмував директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА..
Прес-служба Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp