Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті лісівники вийшли на фінішну пряму в питанні сертифікації лісів

15 квітня 2016 р., 09:46

Обіцяють припинити незаконні вирубки

Сертифікація лісів - це щорічне планомірне дослідження стану наших лісів, вивчення усіх складових господарського процесу, забезпечення доступності лісових ресурсів місцевому населенню тощо. Закарпатська область - єдина область в Україні, яка протягом останніх 15 років проходить 100% сертифікацію за міжнародною схемою Лісової опікунської ради (Forest Stewardship Council®, FSC).

Очільник лісової галузі Закарпатської області Валерій Мурга наголосив на необхідності сертифікації й підкреслив, що сертифікація лісів дає змогу визначити внесення до реєстру і оберігати всі перлини наших зелених масивів. Тому господарі лісу повинні дбати про збереження рідкісних та зникаючих форм життя, природні угруповання. І лише за таких умов ми зможемо досягти розумного балансу екологічної, соціальної і економічної складових у веденні лісового господарства.

«Поступово зникатимуть суцільні вирубки, їх місце займуть вибіркові й поступові: лісовідновлення в них відбуватиметься природним шляхом. Припиняться й незаконні (самовільні) рубки.

Маємо надію, що в недалекому майбутньому продавати несертифіковану деревину і на внутрішньому ринку України буде практично неможливо. Я підтримую мораторій на вирубку лівів і знаю, що це визначний крок уперед до збереження карпатських лісів. І саме сертифікат гарантуватиме екологічно чисте походження деревини. Наразі в нашому управлінні йде доопрацювання певних невідповідностей, які були виявлені під час проведення наглядового аудиту. Сертифікація лісів - це оцінка господарювання в лісовій галузі за міжнародними законами на засадах сталого розвитку», - резюмував очільник лісів Закарпаття.

Довідково:


Лісова сертифікація – оцінка відповідності системи ведення лісового господарства встановленим міжнародним вимогам щодо управління лісами та лісокористування на засадах сталого розвитку. Першим кроком до сертифікації лісів в Україні ( започаткована в нашій державі з 1999 року) став вступ до ЄС країн-імпортерів вітчизняної лісової продукції. Метою лісової сертифікації є забезпечення економічно, екологічно і соціально збалансованого ведення лісового господарства шляхом виконання відповідних загальновизнаних і таких, що заслуговують на довіру, стандартів. Зазвичай, сертифікована продукція маркується відповідним логотипом задля гарантування споживачеві законність і сталість джерел походження деревини, яка використовувалася для виготовлення товару.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp