Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сергій Федака детально розповів історію краю на сторінках

16 квітня 2016 р., 10:40

Описав деякі події навіть по годинах.

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди виходу нової книжки Сергій Федаки «Історія Закарпаття у датах і подіях».

 

Це найбільш компактна версія крайової історії у повному її обсязі – перша подібна у місцевій історіографії. На 160 сторінках уміщено близько 2000 дат від появи першої людини до лютого 2016 року, коли книга була здана до друку. Зокрема, датовано перші згадки про більшість наших населених пунктів, основні події політичної, економічної і культурної історії краю.

Детальніше про книжку і нелегкий шлях до неї розповів автор Сергій Федака, професор кафедри історії України УжНУ: «Сьогодні існує соціальний запит на подібну інформацію, об’єктивний виклад історії. Тим більше, що історія Закарпаття дуже насичена і не схожа на історію інших регіонів. Є про що писати – наша історія і цікава, і насичена фактажем, і несподівана у багатьох моментах».

Перед виданням масштабного загального синтезу про історію краю, на думку Сергія Федаки, потрібно написати щонайменше десяток подібних підготовчих книг: «Потрібно видати окремо історію населених пунктів, історичну географію, генеалогію окремих найвпливовіших родів, дослідження нумізматики та економічної історії, джерелознавство тощо”. Деякі з цих книг уже були написані, а деякі ще тільки плануються. Хронологічним каркасом до майбутньої повної історії Закарпаття є саме презентована книга. «Це історія у стислій формі, але дає певне змістовне уявлення, якою є специфіка нашого краю», - каже автор.

Нова, вже 22-га книга автора, “Історія Закарпаття у датах і подіях” є саме хронологією нашого краю, куди увійшла найважливіша інформація про основні віхи історії області. Книга Сергія Федаки включає дати від найдавніших часів доісторичних племен (майже мільйон років тому) і аж до 21 лютого 2016 року. Загалом вона містить чотири великі розділи.

Деякі дні розписані навіть по годинах – наприклад, події Карпатської України. “Може, менш детально я відобразив період сучасної, незалежної України, але планую, що до 24 серпня вдасться зробити такий більш детальний покажчик історії Закарпаття у складі сучасної України”, - додав історик. Сергій Федака також додає, що новітню історію пишуть переважно журналісти, а не історики.

До 2025 року Сергій Федака сподівається видати вже не “телеграфну” книгу, а більш деталізовану.

Крім хронологічного покажчика є і багатий список літератури. Це буде цікаво для молодих дослідників, студентів, які часом скаржаться на брак літератури. «Насправді є дуже багато джерел – близько сотні саме джерельних позицій, кілька сотень дослідницької літератури, а також журналістські матеріали», - каже С. Федака.

Книга вийшла у видавництві «ІВА», професор самостійно профінансував її видання.

Можливо, слідом за презентованою книгою автор писатиме і художні романи про історію Закарпаття, як це вже було у його книгах «Карпатський кросворд» та «Валет Валентина Другета» (Карпатська Україна і друга половина XVII століття відповідно). Цікавими для нього є доба владики Бачинського, коли закладалися підвалини інтелектуального світу Закарпаття, просвітництва, а також період 1918-1919 років та Другої світової війни, коли тривало гноблення, а разом з тим помітний й духовний ренесанс краю.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp