Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Білках відкрили пам’ятник жертвам голокосту (ФОТО)

21 квітня 2016 р., 14:01

Кілька днів тому.

У вівторок, 19 квітня, на центральній площі с.Білки, що на Іршавщині, відбулося урочисте відкриття скульптурної композиції на честь жертв голокосту. Пам’ятний меморіал встановлено спільно з Міністерством зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини і Білківською сільської радою.

У відкритті пам’ятного знаку участь взяли: з угорської сторони - Держсекретар управління Прем’єр-міністра з питань європейських справ, член президентської трійки Міжнародного альянсу зі вшанування пам’яті жертв голокосту Токач Саболч, уповноважений Уряду Угорщини з питань координації співпраці та гармонійного розвитку Саболч-Сатмар-Берег області та Закарпаття д-р Грежа Іштван, а також Генеральні консули у м.Ужгород та м.Берегово - Йожеф Бугайла та Ендре Саліпскі. З українського боку: керівники Закарпаття – Геннадій Москаль та Йосип Борто, очільники Іршавщини, голова Білківської сільської ради, депутати обласної та районної рад, святі отці, представники ЗМІ та громади з навколишніх сіл. До заходу приєдналися представники закарпатської єврейської спільноти та єврейської діаспори, а також головний рабин Ужгорода та Закарпаття Вільгельм Менахем-Мендель.

{g}

Як наголошували промовці, близько мільйона українських євреїв були вбиті нацистами у роки Другої світової війни. Вшанування пам’яті масово знищених фашистами людей – це данина пам’яті про невинно убитих та застереження майбутні покоління про необхідність збереження миру на землі.

- Сьогодні ми зібралися, щоб встановити пам’ятний знак та вшанувати закарпатців єврейського походження, які були насильно вивезені з с.Білки у Другій світовій війні. З них, на жаль, з таборів повернулися лише одиниці. Село Білки та тутешня єврейська спільнота стали трагічно всесвітньо відомими через болісні світлини, зроблені у травні 1944-го в Аушвіці – Біркенаумі під назвою Альбом Аушвітца або Альбом Якоба Лілі. На фотографіях відображені єврейські спільноти з Берегова та с.Білки, зокрема члени сім’ї Якобих. Світлини німецького СС сконцентровані на жертвах за короткий час до їх запланованого знищення. На деяких – зображені двоє угорських дітей в народному так званому пальто «бочкаі» у шапках зі шнурками. Це – брати Йокоб Ленке. Вони – угорці із закарпатського села Білки. Ленке – або як пізніше світ буде знати під ім’ям Лілі Якоб, виживе у таборі смерті, і вдень звільнення у бараку СС знайде фотографії, які пізніше стануть всесвітньо відомими під назвою Альбом Аушвіца, - розповіли ведучі заходу.

Також перед учасниками виступив Держсекретар управління Прем’єр-міністра з питань європейських справ, член президентської трійки Міжнародного альянсу зі вшанування пам’яті жертв голокосту Токач Саболч. Він наголосив: «Ми сьогодні вшановуємо пам'ять наших співвітчизників, які були єврейськими членами тої частини угорського народу, що мало найтривожнішу долю, і знищення та розкидання яких стало одною з найбільших трагедій нашої Батьківщини, за що несе відповідальність і тодішня Угорщина. Вшановуючи пам'ять минулому, сьогодні ми висловлюємося проти антисемітизму. Нині ми добре усвідомлюємо, що кожна окрема людська доля – це спільна відповідальність нас усіх. І не можна допустити повторення тих страшних подій, після яких залишилися лише фотографії тих, хто творили, будували, розвивалися на благо спільноти та нації. Тим що ми пам’ятаємо – ми захищаємо самих себе та прийдешні покоління, наше майбутнє, в якому всі, хто вижили та їх нащадки можуть знову побудувати свої спільноти. Це відбувається зараз в Угорщині, де, до речі, багато закарпатських євреїв знов знайшли свій рідний дім та батьківщину. Тому Альбом Лілі для нас навіть більше, ніж збір фотографій, що має історичне значення. Для нас він – мораль, сила, що попереджає та стимулює, як і цей пам’ятний знак, що ми щойно відкриваємо. Він поставлений для вшанування минулого, але несе засторогу для сьогодення та майбутнього – для нас всіх».

- Про цю сумну, трагічну сторінку раніше мало говорили. Тож важливо, щоб у новому сторіччі люди знаходили потребу провести поминальні обряди за невинно убитими. Якщо ми не створюватимемо такі меморіали, цієї пам'яті може й не буде, - резюмував в.п.голови Закарпатської облради Йосип Борто.

Відтак, представники закарпатської єврейської спільноти та єврейської діаспори відправили молебень, а всі присутні вшанували пам'ять жертвам голокосту біля встановленого меморіалу.





Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp