Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті суттєво знизили рівень малюкової смертності

22 квітня 2016 р., 17:30

Завдяки реалізації регіональної програми

Про виконання Програми «Репродуктивне здоров’я населення Закарпатської області» за період 2008–2015 років пропонується розглянути крайовим обранцям у ході третьої сесії облради.
Крім завдань, передбачених Державною програмою, регіональна включала також ряд місцевих заходів, зокрема, забезпечення відділень необхідною апаратурою та медикаментами для вагітних і новонароджених, у т.ч. для профілактики бактеріальних ускладнень, йодовмісні препарати для вагітних тощо.

Загальний обсяг коштів, передбачений на реалізацію регіональної програми, становив 26 970,7 тис. грн., у т.ч. 19 868,9 тис. грн. за рахунок обласного бюджету та 7 101,8 тис. грн. за рахунок бюджетів районів і міст. Фінансування програми розпочалося у 2008 році, - йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатської облради.

Протягом дії програми щороку закуповувалися лікарські препарати для надання медичної допомоги вагітним, роділлям та новонародженим, зокрема антибактеріальні засоби з метою попередження септичних ускладнень у роділь та новонароджених, препарати для профілактики дихальних розладів у новонароджених, ін’єкційні препарати заліза для лікування тяжких форм анемії у вагітних препарати для зупинки акушерських кровотеч, йодовмісніпрепарати для вагітних.

Для підрозділів охорони материнства і дитинства ІІ та ІІІ рівня закуплена слідкуюча, діагностична апаратура, в т.ч. для створення умов для виходжування новонароджених з надзвичайно малою вагою, а саме фетомонітори, інкубатори, енцефалограф, пульсоксиметри, ультразвукові апарати, шприцеві помпи.

Були закуплені вакуум екстрактори та матеріали для оперативного лікування захворювань тазу та промежини жінок.

Завдяки поступовому впровадженні сучасних перинатальних технологій в області вдалося збільшити частку фізіологічних пологів, показники партнерських пологів, знизити рівень перинатальної та малюкової смертності.

З 2013 року в області реалізується Програма Агентства США з Міжнародного розвитку „Здоров’я жінок України”.

Результатом реалізації програми за 2007 – 2015 роки є: зниження рівня малюкової смертності з 12,63 до 10,2 на 1000 народжених; зниження рівня анемій серед вагітних з 17,1 до 11,7 на 100 вагітних;зниження рівня гемолітичної хвороби новонароджених з 4,95 до3,64 на 1000 народжених живими; зниження рівня смертності новонароджених від синдрому дихальних розладів з 1,5 до 1,2 на 1000 народжених живими; збільшення кількості дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні до шести місяців з 44% до 62%;з ниження рівня запальних захворювань статевих органів у підлітків 15—-17 років з 49,0 до 20,7 на 1000 жіночого населення віком 15-17 років; підвищення рівня використання сучасних засобів запобігання непланованій вагітності з 186,6 до 347,5 на 1000 жінок репродуктивного віку;зниження рівня штучного переривання вагітності з 7,82 до 3,8 на 1000 жінок репродуктивного вік, у т.ч. переривання вагітності серед підлітків 15-17 років з 1,62 до 0,66 на 1000 жіночого населення віком 15-17 років.

Довідково: На виконання цього рішення облради в обласному бюджеті 2009 року було заплановано кошти в сумі 1 880,5 тис.грн., із них на придбання медикаментів та виробів медпризначення – 603,5 тис.грн., придбання медобладнання для родопомічних і неонатологічних стаціонарів – 1275,0 тис.грн., на виготовлення друкованої продукції – 2,0 тис.грн.

За рахунок коштів, передбачених на реалізацію згаданої програми впродовж 2009 року, пологові стаціонари були забезпечені препаратами для зупинки акушерських кровотеч на суму 164,1 тис. грн., для підрозділів охорони материнства і дитинства ІІ та ІІІ рівня закуплена слідкуюча, діагностична апаратура, перинатальної допомоги, в т.ч. створення умов для виходжування новонароджених з надзвичайно малою вагою (2 апарати штучної вентиляції легенів для дітей та новонароджених, 1 апарат штучної вентиляції легенів «Малятко», 1 інкубатор для новонароджених, 1 апарат штучної вентиляції легенів для новонароджених з назальною системою СРАР) на суму 1275,0 тис. грн., для закладів області закуплені ін’єкційні препарати заліза для лікування тяжких форм анемії у вагітних на суму 13,8 тис грн., антибактеріальні препарати для новонароджених та антибактеріальні препарати для лікування гнійно – септичних ускладнень на суму 271,8 тис грн., препарати для лікування дихальних розладів новонароджених на суму 75,0 тис грн., йодовмісні препараті для вагітних – 62,4 тис. грн., для здійснення заходів при ранньому виявленню раку шийки матки у жінок закуплено розхідних матеріалів для цитологічного скринінгу на суму 208,8 тис грн. (за рахунок видатків, передбачених по Програмі профілактики, діагностики та лікування злоякісних новоутворень населення області на 2007-2010 роки).

У 2010 році на виконання заходів програми передбачено кошти в сумі 1 986,2 тис. грн., з яких на придбання медикаментів, виробів медичного призначення 713,7 тис.грн., на придбання обладнання 1272,5 тис. грн.

Використання коштів по програмі стовідсоткове, зокрема у 2010 році за рахунок видатків Програми закуплено 7 дозаторів автоматичних шприцевих, 2 прилади ультразвукові скануючі, 5 інкубаторів інтенсивної терапії для новонароджених, 6 пульсоксиметрів, а також придбано антибактеріальні препарати для лікування гнійно – септичних ускладнень, препарати для зупинки акушерських кровотеч, препарати заліза, йодовмісні препарати, антибактеріальні препарати для новонароджених, препарати для лікування дихальних розладів у новонароджених.
У 2011 році на виконання заходів програми передбачено кошти в сумі 2 042,8 тис. грн., з яких на придбання медикаментів, виробів медичного призначення – 779,6 тис.грн., на придбання обладнання – 1263,2 тис. грн.

За рахунок видатків Програми закуплено 2 апарати штучної вентиляції легенів для новонароджених та дітей, 1 комплекс електроенцефалографічний, 2 інкубатори інтенсивної терапії для новонароджених, 8 пульсоксиметрів, 4 фетальних монітори, а також придбано антибактеріальні препарати для лікування гнійно-септичних ускладнень, препарати для зупинки акушерських кровотеч, препарати заліза, йодовмісні препарати, антибактеріальні препарати для новонароджених, препарати для лікування дихальних розладів у новонароджених і вакуумні екстрактори.

У 2012 році на виконання заходів програми передбачено кошти в сумі 1 584,2 тис.грн., з яких на придбання медикаментів, виробів медичного призначення – 660,2 тис.грн., на придбання обладнання – 924,0 тис. грн.

У 2012 році за рахунок видатків Програми закуплено 2 апарати ультразвукової діагностики сучасного типу для надання рододопомоги та для дитячого закладу охорони здоров’я, 1 комп’ютер в комплекті, а також придбано антибактеріальні препарати для лікування гнійно – септичних ускладнень, препарати для зупинки акушерських кровотеч, препарати заліза, йодовмісні препарати, антибактеріальні препарати для новонароджених, препарати для лікування дихальних розладів у новонароджених.
У 2013 році на виконання заходів програми передбачено кошти в сумі 1 962,7 тис. грн., з яких на придбання медикаментів, виробів медичного призначення – 679,7 тис. грн., на придбання обладнання – 1 283,0 тис. грн.

За 2013 рік за рахунок видатків Програми придбано препарати для зупинки акушерських кровотеч, препарати заліза, йодовмісні препарати, антибактеріальні препарати для лікування гнійно-септичних ускладнень, антибактеріальні препарати для новонароджених на загальну суму 463,7 тис. грн.
У 2013 році за рахунок видатків Програми закуплено 1 пульсоксиметр, 3 відсмоктувачі медичні, 3 пристрої неонатальні для фототерапії, 3 реанімаційні системи, 1 стіл неонатальний, 4 інкубатори для новонароджених, 1 апарат активної назальної СРАР терапії для новонароджених та дітей.

У 2014 році на виконання заходів програми передбачено кошти в сумі 2 058,3 тис. грн., з яких на придбання медикаментів, виробів медичного призначення – 783,3 тис. грн., на придбання обладнання – 1 275,0 тис. грн.

За 2014 рік за рахунок видатків Програми придбано препарати для зупинки акушерських кровотеч, препарати заліза, йодовмісні препарати, антибактеріальні препарати для лікування гнійно-септичних ускладнень, антибактеріальні препарати для новонароджених на загальну суму 685,8 тис. грн.
У 2014 році за рахунок видатків Програми закуплено 1 пульсоксиметр та 1 апарат для штучного дихання та дихальної терапії на загальну суму 337,9 тис. грн.

У 2015 році на виконання заходів програми передбачено кошти в сумі 783,3 тис. грн. на придбання медикаментів, виробів медичного призначення.

За 2015 рік за рахунок видатків Програми придбано препарати для зупинки акушерських кровотеч, препарати заліза, йодовмісні препарати, антибактеріальні препарати для лікування гнійно-септичних ускладнень, антибактеріальні препарати для новонароджених на загальну суму 706,8 тис. грн.
Крім коштів, передбачених безпосередньо на реалізацію програми, ряд заходів здійснюються за рахунок коштів, передбачених у бюджетах інших регіональних програм, та за рахунок коштів, передбачених у кошторисах обласного центру здоров’я, обласного центру планування сім’ї, обласного центру профілактики та боротьби із СНІДом.

За рахунок коштів обласної програми боротьби із онкологічними захворюваннями профінансована закупівлі розхідних матеріалів для проведення цитологічного скринінгу.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp