Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді відкрили розкішну великодню виставку (Фото)

23 квітня 2016 р., 12:16

350 унікальних писанок представили в музеї

Нині в Ужгороді відкрили виставку "Світ писанки", що знайомить із творчістю 30 майстрів із різних куточків Закарпаття, а також зі Львівщини, Івано-Франківщини та Києва. Представлено понад 300 робіт, виконаних як у традиційних, так і в сучасних техніках із курячих і навіть страусиних яєць, деревини, ниток та низки декоративних матеріалів.

Про це повіломляє Управління культури Закарпатської ОДА.

Як розповів куратор проекту, мистецтвознавець та викладач Закарпатського художнього інституту Роман Пилип, значна частина учасників – його нинішні чи колишні студенти, котрі надали для виставки справді ексклюзивні писанки у власному творчому трактуванні. Крім того, завдяки підтримці Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, своїми роботами, що особливо цінні рідкісною автентичною орнаментикою, долучилися майстрині з глибинок, зокрема, Перечинських. І, нарешті, основний організатор експозиції – обласний музей народної архітектури та побуту – також вельми посприяв залученню талановитих авторів, а ще – доповнив роботи конкурсантів експонатами з власних фондів.

У колекції музею нині близько 350 писанок із усього Закарпаття та з інших регіонів. Це не така вже й велика кількість, порівнюючи з Музеєм етнографії і художнього промислу у Львові, Київським скансеном і, тим паче, єдиним спеціалізованим в Україні – Музеєм писанкового розпису в м.Коломия, – розповідає завідувач відділу експозиції Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту Василь Коцан. "Поповнити нашу колекцію цікавими зразками допоможе саме виставка-конкурс "Світ писанки", позаяк однією з умов є передання учасниками хоча б двох-трьох писанок до музейної колекції. Власне, для нас це стане корисним надбанням, а для авторів – сподіваємось, почесною місією. Так, цьогорічна учасниця з Києва, заслужений майстер народної творчості України Оксана Білоус подарувала всі 12 своїх експонатів, що відтворюють писанкарські традиції східного Поділля", – розповів музейник.

{g}

Також Василь Коцан з гордістю повідомив, що в Лондонському Королівському музеї, етнографічних музеях Будапешта, Праги зберігаються закарпатські писанки, зокрема, з Рахівщини, а отже наша писанка – дійсно шанована у світі.

Насолодитися красою великодніх атрибутів ужгородці та відпочивальники краю зможуть до середини травня.

Результати ж конкурсу такі:

Номінація "Традиційна писанка": Оксана Білоус (м.Київ); Марія Хававка (с.Тур'я-Ремета, Перечинщина); Наталія Ковач (м.Хуст).

Номінація "Авторська писанка": Наталя Янішевська (м.Золочів, Львівщина); Ольга Жулій (м.Львів); Тереза Варга (м.Ужгород).

Номінація "Новаторська писанка": Ксенія Рибалко (м.Ужгород); Терезія Якоб (с.Крайниково, Хустщина); Христина Герц (смт.Чинадієво, Мукачівщина).

Переможців та учасників виставки нагородили науково-просвітницькими виданнями й художніми альбомами від музею, видавництва Олександри Гаркуші, а також – солодкими пасхальними композиціями від минулорічного учасника виставки, відомого шоколатьє Валентина Штефаньо.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp