Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Дев’ятеро репресованих закарпатців відзначили на обласному рівні (ФОТО)

19 травня 2014 р., 14:11

Вони отримали почесні відзнаки з нагоди 75-ої річниці «Карпатської України».

Минулими вихідними в Ужгороді відбулося урочисті збори, присвячені пам’яті жертв політичних репресій, в якому взяли участь перший заступник голови Закарпатської ОДА Андрій Сербайло, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Володимир Дупелич, голова крайової організації ВТПВіР Іван Коршинський та представники міськрайонних організацій краю. 

{}
g
Після вшанування хвилиною мовчання, з теплими словами вдячності до присутніх колишніх політв’язнів та репресованих звернувся Андрій Сербайло, зауваживши, що нині відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій вкрай важливе для консолідації українського суспільства та зміцнення засад демократії. 

«Вітаю всіх вас, що залишилися серед живих після перенесених знущань на слідствах у тюрмах, непосильній роботі у таборах, а згодом ще й переслідувань комуністичною владою впродовж півстоліття. Ваш внесок у здобуття незалежності України є для нас безцінним!» - підкреслив Андрій Андрійович. 

У своєму виступі Іван Коршинський підняв болюче питання для політв’язнів, сказавши: 

«Кілька років тому назад ми домагалися через обласну раду прирівняти нас до учасників війни, як це зроблено в західних областях України. Але, на жаль, обласні обранці нас не підтримали. Прикро, але і сьогодні навіть у Верховні Раді ніхто нас не згадує. Це при тому, що ми власним життям та здоров’ям тяжко виборювали незалежність нашої держави». 

Він також подякував обласному керівництву за підтримку постраждалих від тоталітарного радянського режиму. Насамкінець зустрічі перший заступник очільника області разом з головою крайової організації вручили дев’ятьом репресованим закарпатцям почесні відзнаки Закарпатської облдержадміністрації та облради з нагоди 75-ої річниці «Карпатської України». 

Після урочистостей представники влади та учасники зібрання поклали корзину квітів до підніжжя пам’ятника жертв політичних репресій та вшанували пам'ять загиблих побратимів. 

Довідково: Свого часу у Закарпатській області налічувалося близько 15 тисяч політв’язнів та репресованих, нині їх залишилося всього 179 осіб. Розпорядженням голови ОДА «Про відзначення в області Дня пам’яті жертв політичних репресій» передбачено надання одноразової грошової допомоги, яку виплачено у сумі понад 18 тисяч гривень. Крім цього, на цей рік в обласному бюджеті передбачена сума у 30 тисяч гривень щодо підтримки діяльності крайової організації. 
Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp