Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До уваги закарпатців, що отримали в подарунок нерухомість

26 квітня 2016 р., 14:48

Не забудьте про податки

Хустська ОДПІ нагадує, що дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна є об'єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб і військовим збором.

Відповідно до п. 162.1 ст. 162 розділу IV Податкового кодексу України платником ПДФО є, зокрема, фізособа-резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні. Згідно п. 163.1 ст. 163 Кодексу об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що обкладаються податком згідно з розділом IV Кодексу.

Згідно п. 174.6 ст. 174 розділу IV Кодексу, грошові кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини. Так, за ставкою 5%, визначеною п. 167.2 ст. 167 Кодексу, оподатковується вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення (пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Кодексу).

Крім того, згідно з пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Ставка військового збору становить 1,5% об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу.

Тобто, в разі отримання фізособою-резидентом, яка не є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, доходу у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, такий доход являється об'єктом оподаткування ПДФО за ставкою 5% і військовим збором 1,5%.

Особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є особи, які отримали подарунок. Платник податків, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити ПДФО і військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

У разі несплати ПДФО і військового збору до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна, платник податків зобов'язаний подати податкову декларацію до контролюючого органу, де перебуває на обліку, до 1 травня року, наступного за звітним (п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Кодексу ), і самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації (п. 179.7 ст. 179 Кодексу).


За матеріалами Хустської ОДПІ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp