Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Її величність книга

27 квітня 2016 р., 19:07

Книга народжується двічі: коли її творить автор і коли її моделює видавець

23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права засновано ще у квітні 1995 року Генеральною конференцією ЮНЕСКО. Відзначають його по-особливому літератори, видавці, книготорговці та бібліотечні фахівці.

«Її величність – книга!» – свято з нагоди Всесвітнього дня книги відбулося в Ужгородському коледжі культури і мистецтв. У його програмі багато різних і цікавих подій. Кабінет світової літератури (Олена Олексіївна Надворна) провела літературні читання «Вони писали для дітей Закарпаття», присв’ячені 135-річчю від дня народження Марійки Підгірянки та 25 років без Володимира Ладижця – презентація книги «Ой болить у мене зуб» (Ужгород: Карпати, 2015).

Бібліотека коледжу підготувала виставку «Книги – ювіляри 2016 року», а Всеукраїнське державне видавництво «Карпати» розгорнуло у фойє виставку-перегляд своєї друкованої продукції.

Урочистість свята підсилювали продумані елементи декоративно-художнього оформлення центрального ходу до коледжу, вітальний напис на будівлі, музичний супровід.

Цього разу свідками святкового дійства стали не тільки студенти та викладачі коледжу, а й всі, хто був поряд із навчальним закладом, бо воно відбувалося при центральному вході. Звук трембіти закликав на свято прохожих, а мелодії народного фольклорного ансамблю народних інструментів «Маки» (керівник Валентина Вігула) створили дружню і теплу атмосферу, привернули увагу всіх прохожих – дорослих, школярів, батьків та дітей.

Мабуть, чимало із присутніх були здивовані таким розмахом святкування але й дізналися чимало цікавого про історію свята, традиції його відзначення у різних країнах світу. Також змістовними були виступи запрошених гостей. Зокрема, Василь Петрович Густі (український прозаїк, поет, перекладач, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, лауреат багатьох літературних премій) відзначив особливу роль праці бібліотечного працівника, який є посередником між автором і читачем. З нагоди свята він подарував коледжу добірку книг із власної бібліотеки для заснування літературної вітальні чи музею книги закарпатських авторів.

Студенти 1-го режисерського курсу здивували українського журналіста і письменника Олександра Гавроша художнім читанням уривку з його казки «Різдвяний песик», а присутніх зацікавили дізнатися її кінцівку. Олександр Гаврош завітав на свято із своїми побратимами по перу, друзями – творчими особистостями із Івано-Франківщини: Євгеном Бараном – головою Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, літературознавцем і літературним критиком; поетесою, прозаїком, перекладачем – Світланою Браславською-Кемінь; поетесою і прозаїком – Марією Микицей; письменником, публіцистом, літературознавцем –Любомиром Стринаглюком. Всі вони подарували коледжу свої книги з автографами.

Присутні зраділи зустрічі з доктором історичних наук, професором Ужгородського національного університету, журналістом, членом національної спілки письменників України Сергієм Дмитровичем Федакою, який висловив своє шанування книзі, і всім хто долучився до цього свята.

Книга народжується двічі: коли її творить автор і коли її моделює видавець. І як би світ не змінювався у бік новітніх інформаційних технологій, а паперова книга з друкарською фарбою має свої переваги завдяки відданій праці видавців. Саме це підтвердив директор Всеукраїнського держаного видавництва «Карпати» Віктор Володимирович Браславець і подарував бібліотеці коледжу багато дуже цінних книг.

{g}

Шетеля Наталія Ігорівна висловила вдячність викладачам бібліотечного відділу, працівникам бібліотеки коледжу за їх сумлінну працю і професіоналізм.

У цей день кращі читачі бібліотеки коледжу були відзначені нагородами бібліотеки в різних номінаціях, які виголосила і здійснила процедуру вручення нагород і подарунків завідувачка бібліотекою Елеонора Юліївна Лукеча.

Її величність – книга об’єднала і надихала всіх у прагненні творити і цінувати вічне, добре, прекрасне. Дійсно, свято вдалося завдяки виступам художніх колективів коледжу: народного вокального ансамблю (керівник Неля Швайгер), солісток Тетяни Лакатош та Владислави Цірик (клас викладача Маріанни Сухолової), ансамблю сучасного танцю «Акцент» (керівник Ірина Шевцова, заслужений працівник культури України), театралізованого лялькового дійства (викладач режисури видовищно-театралізованих заходів, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова) та сценариста Марії Гомоляк і режисера-постановника Оксани Шип.

На завершення свята студенти бібліотечного відділу – відмінники навчання виконали символічну місію – пустили у небесну блакить кульки, як ознаку того, що весь світ і ми шануємо її величність – КНИГУ!

Викладач-методист Стойка Марія

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp