Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Замок, що єднає серця

1 травня 2016 р., 14:01

ТТепер там культурно-мистецький центр.

Історична споруда перетворилась на культурно-мистецький центр

Середньовічний замок Сент-Міклош розташований поблизу Мукачевого в селищі Чинадієво, яке до 1944 року мало угорську назву Сент-Міклош і з писемних джерел відоме ще з ХІІІ ст. Збудована твердиня у ХV ст. невідомим архітектором у романському стилі. За зовнішнім виглядом це класична оборонна споруда: масивні стіни, по периметру вікна-бійниці, на кутах триярусні вежі. Довкола була оточена ровами і валами, які не збереглися. Переходила у володіння різних магнатів і вже в ХVІІ ст. втратила своє стратегічне значення. Останнім власником замку була родина графів Шерборнів. І в радянський час тут були в’язниця та сільрада…- пише високий замок.

Занедбану зруйновану споруду 2001 року взяв в оренду художник, композитор, поет Йосиф Бартош (на фото). В Україні такий прецедент є першим. Величезна заслуга художника в тому, що він не тільки реставрував, консервував, оздоблював інтер’єр замку, а й оживив його, вселивши в нього свою небайдужу душу. І, що дуже важливо, мав і має підтримку дружини – художниці Тетяни Бартош. Без суттєвої допомоги держави зроблено багато: перекрито дах за кошти Міністерства культурної спадщини Угорщини, завершені реставраційні роботи на першому поверсі, законсервовані стіни і перекриття другого поверху. На першому поверсі відтворено інтер’єр середньовічного замку: стіни кімнат прикрашені гербами і портретами колишніх власників, у великій залі масивні дерев’яні меблі, цікава експозиція археологічних знахідок і присутній… дух кельтів, які у ІІ ст. до нашої ери жили на території Мукачівщини. У залі щедро преставлена їхня символіка. На другому поверсі – картинна галерея. Замок приймає численних відвідувачів, - пише karpatnews.in.ua.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp