Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатський художній інститут став академією мистецтв

1 травня 2016 р., 17:02

Вже з 1 червня.

В обласному центрі Закарпаття функціонуватиме Академія - наказом Міністерства освіти і науки України від 13 квітня 2016 року Закарпатський художній інститут перейменовано у Закарпатську академію мистецтв.

Статус академії виш носитиме з 1 червня цього року і буде четвертим в Україні мистецьким академічним навчальним осередком разом з посестрами у Львові, Києві та Харкові. Що дає колективу зміна у назві – довідуємося у його ректора, професора Івана Небесника.

- Зміна назви в освітньому плані не привносить для нас якихось особливих організаційних змін, оскільки Закарпатський художній інститут має ліцензію на право підготовки магістрів з образотворчого мистецтва та дизайну, а ліцензія з декоративно-прикладного профілю - у процесі здобуття, - каже ректор. Мета діяльності нашої академії, як й інституту, залишається незмінною - зберігати та розвивати власний науково-освітній потенціал, надавати нашим студентам повноцінну вищу художню освіту. Однак ця зміна має величезний моральний ефект, адже статус академії є визнанням закарпатської творчої школи, унікальних мистецьких традицій нашого краю.

Принцип художнього академізму у Європі започаткували брати Караччі в Болоньї ще у 1580 році і повернення мистецьких вишів України у статус академій, котрі у радянські часи називалися не інакше як інститутами, є, передовсім, даниною європейським традиціям та нашим поверненням до цивілізаційного культурного простору, від якого нас намагалися відірвати. Тому абсолютно логічно, що поруч з Львівською національною академією мистецтв, Київською національною академією образотворчого мистецтва та архітектури, Харківською державною академією дизайну і мистецтв постала й Закарпатська художня академія.

Довгий час у нас існувала парадоксальна ситуація, коли талановиті, відомі і визнані світом митці, народні і заслужені художники, лауреати Шевченківської премії мали фахову … середню освіту, оскільки засноване в Ужгороді у перші роки радянської влади училище декоративно-прикладного мистецтва готувало фахівців для потреб підприємств місцевпрому, а не творчих особистостей, котрі мали переймати та розвивати творчу школу А. Ерделі, Й.Бокшая, А.Коцки, Ф.Манайла та інших корифеїв образотворчого мистецтва Закарпаття.

Якби ми вчасно не заснували ЗХІ, то дуже скоро розмови про закарпатську художню школу стали б солодким спогадом про славну минувшину. Статус академії зобов’язує нас бережливо зберігати й творчо розвивати багатющий досвід наших корифеїв, передавати його новим поколінням, які уже завтра визначатимуть творче обличчя нашого Богом обдарованого краю, - каже Іван Небесник.

Василь Ільницький, для «Дня», Ужгород


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp