Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатці за газ платитимуть (ВІДЕО)

5 травня 2016 р., 16:01

Соціальної знижки не буде.

27 квітня Урядом було прийнято ряд нормативно-правових актів, які регулюють ціни і норми споживання газу, а також новий порядок призначення субсидій. Ідеться в першу чергу про роздрібну ціну для фізичних осіб. З 1 травня споживачі, незалежно від періоду, сплачуватимуть єдину ціну – 6, 88 грн за кубометр газу.

«З 1 травня 2016 року до 31 березня 2017 постановою визначено, що у нас буде діяти єдина ціна для побутових споживачів. Ця ціна становить із 1 травня 6,88 грн за один кубічний метр. Тобто квітень – був єдиний місяць, у якому ми платили за один кубометр 7,19 грн (єдина для всіх споживачів). Новою постановою визначений більш тривалий період – 11 місяців, у який ми сплачуватимемо єдину ціну. Що це означає? Те, що у період опалювальний з 1 жовтня до 31 березня вже не буде «соціальної» знижки, яка діяла для споживачів із комплексним споживанням (індивідуальне опалення), і ціни у 3,60 грн на 1200 куб м. – не буде. Незалежно ні від виду споживання, ні від того, чи є лічильник, чи його немає, незалежно від обсягу споживання ціна буде єдина.

Поряд із вищезазначеною постановою, Уряд прийняв ряд актів. Зокрема, 409 Постанова, яка визначає стандарти у житлово-комунальній сфері при призначенні пільг та субсидій. 317 Постановою внесено зміни у цей нормативно-правовий акт, де ці соцстандарти переглянуто. Затверджено нові норми, зокрема по природному газу, якими будуть користуватися Управління соцзахисту при призначенні субсидії. Для прикладу: базова норма споживання при призначенні субсидії на опалювальний період минулого року діяла на 7 метрів кубічних на 1 метр опалювальної площі. Отож, а сьогодні при призначенні субсидії на наступний опалювальний сезон 2016-2017 років норма переглянута до 5,5 кубометрів на 1 кв метр опалювальної площі дворогосподарства. Крім того, на цю базову норму іще накладається коригуючий коефіцієнт регіону. Що це значить? Для мешканців Закарпаття норма, яка діятиме при призначенні і розміру субсидій, буде братися за основу. Для одно-, двоповерхового будинку (де живуть кілька сімей), окремо – для приватних забудівель. На 1 кв метр площі – 4,2 м куб газу, а для багатоповерхових будівель (3-9 поверхів) – 2,4 куб м газу на 1 м квадратний опалювальної площі. Так, менше субсидій і відсутність соцнорми на опалювальний період. Уряд коментує це тим, що всі малозабезпечені будуть звертатися за субсидіями та отримають їх відповідно до індивідуальних доходів та показників», — каже Вікторія ТОМИНЕЦЬ, директор ТОВ «Закарпатгаз ЗБУТ»


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp