Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Один двінок може зіпсувати життя (ВІДЕО)

11 травня 2016 р., 18:40

Варто думати, перш ніж щось "мінувати".

Жарти з замінуванням шкіл, мерій та інших важливих об’єктів дорого обходяться «жартівникам». За це можна опинитися за гратами,-застерігають правоохоронці.

В Україні передбачена кримінальна відповідальність за неправдиві повідомлення про замінування. Але незважаючи на це, щороку з’являється чимало охочих обманути правоохоронні органи. Поліція ж вираховує такі дзвінки майже у 100% випадків.

Начальник сектору управління превентивної діяльності ГУНП у Закарпатській області Василь Мадяр розповів, що в Україні з 2012 року посилено відповідальність за таке правопорушення. Якщо раніше суд обмежувався накладенням штрафу, то нині «заміновувачі» отримують реальні терміни ув’язнення.

-Стаття 259 Кримінального Кодексу (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) передбачає відповідальність у вигляді 2-7 років позбавлення волі, або штраф у розмірі 17,5 тисяч гривень та повне відшкодування витрат за евакуацію та перевірку приміщення на наявність вибухових пристроїв. Ця сума може складати кілька десятків тисяч гривень, залежно від виду приміщення, – каже Василь Мадяр.

Правоохоронець розповів, що до 16 років відповідальність за таке правопорушення лягає на батьків, а вже потім малолітні «заміновувачі» самостійно відбувають покарання.

Останнім таким випадком в Ужгороді було «замінування» школи №19, де саме проходило ЗНО з української мови. 17-річного ужгородця, хоча він дзвонив з нової телефонної картки, а потім швидко її позбувся, знайшли всього за 2 години. Тепер юнак понесе кримінальну відповідальність і це позначиться на його майбутньому: не кожен навчальний заклад і потенційний роботодавець схочуть бачити в своїх рядах людей, притягнутих до криміналу.

Крім недбалого ставлення до власного майбутнього, ужгородець поставив під загрозу можливість 120 ужгородських дітей отримати вищу освіту. Ті не встигли здати тести, тому вчасно не матимуть результатів ЗНО.

Василь Мадяр радить батькам проводити з дітьми профілактичні бесіди на цю тему. Адже один необдуманий дзвінок може мати дуже серйозні наслідки. Водночас правоохоронець наголошує, що в разі потенційної небезпеки громадяни обов’язково повинні звертатися до правоохоронців. А коли людина відкрито звертається в поліцію через підозрілі предмети чи людей, навіть якщо небезпека не підтверджена, відповідальність для заявника не наступає.



Відділ комунікації ГУНП у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp