Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як Юрій Іздрик «Summa» в Ужгороды презентував (ФОТО)

11 травня 2016 р., 19:02

Дыйство выдбулося сьогодны, 11 травня.

В Ужгородському прес-клубі відбуделася презентація нової книжки Юрія Іздрика «Summa» (у співавторстві з журналісткою Євгенією Нестерович). Супроводжує авторів президент Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Святослав Померанцев.

 

Протягом квітня-червня письменники відвідають 25 міст. У кожному з них відбудуться дві події – прес-конференція для журналістів і презентація-дискусія.

Видавець Святослав Померанцев пояснив про літературні тури: «Ми зорганізували неформальну тусовку – культурні менеджери, організатори літературних подій з 30 міст України і пропонуємо нашим письменникам проїхатися країною, побачити, чим вона живе, ну і себе показати.

Разом з Євгенією Нестерович вони написали книгу «SUMMA». Поет і письменнки Юрій Іздрик розповів: «Ця книжка – результат довгих домагань видавця. Я писав поезію і навіть написати неримованого імейла для мене було складно. Але я познайомився з Євгенією і зразу зрозумів, як старий самурай, що ми мусимо зробити книгу разом. Вона не лише розуміє, що я говорю, що рідко трапляється з жінками, які зустрічаються мені на життєвому шляху, але й вміє ставити питання. З Польщі Женя привезла означення цього жанру – «інтерв’ю-ріка». А для такого інтерв’ю якраз потрібен співавтор, який вміє запитувати. Виникла ідея зробити ніби-то довідник для тих, хто випадково потрапив на цю планету і не розуміється, що тут робити. Для них пояснюємо, що таке Бог, любов, оргазм, душа і все інше, що нам видалося найважливішим».

Співавторка Євгенія Нестерович додала: «Мені здається, найцікавішою ця книга буде для тих, хто у різний час читав різні тексти Іздрика. Також це може бути цікавим і з точки зору жанру. Бо довгі форми інтерв’ю починають розвиватися зараз в Україні. Крім того, це цікаво і форматом маленьких «рецептів на полях. Плануємо продовжити книгу у форматі листівок-коміксів, бо чимало цитат з книги підходять як афоризми для такого їх висвітлення».

Книгу, за словами авторів, можна почати читати з будь-якої сторінки. Цим, а також форматом, вона зручна, зокрема, і для читання у транспорті, - каже Ю. Іздрик.

«З роками ми стаємо заручниками улюбленої прози, перетворюючись на її персонажів», - сказав Юрій Іздрик у епіграфі до книги (до слова, цитата – з розмови про прозу Тараса Прохаська, зокрема). «Книжка стає екзистенційною», - підтвердила Євгенія Нестерович. «У нас намітилася спільна картина світу і це кайфово будувати подібне», - зауважив Іздрик.

««SUMMA» – книжкова версія спільного (у задумі – мультимедійного) проекту письменника Юрія Іздрика та журналістки Євгенії Нестерович. Спроба долучитися до синкретично-синтетичної «теорії всього» мала на меті, серед іншого, створення своєрідного довідника «для тих, хто випадково потрапив на цю планету». «SUMMA» і є цим довідником, а також конспектом усього проекту», - анонсує анотація збірки.

«Упродовж туру ділитимусь, як завше, найсокровеннішим, – розповідає Юрій Іздрик, – проте не очікую якихось надзвичайних ефектів. Пересічно в аудиторії, що налічує сотню людей, від сили 10-15 насправді розуміють, про що йдеться. Тож, якщо дуже пощастить, лише для 2-3 слухачів мої «одкровення» можуть виявитися важливими й потрібними – так каже досвід і статистика. Проте іноді саме заради цих двох-трьох варто пертися на край світу. Тому єдине, на що реально сподіваюся, – відбути тур без втрат і якомога швидше повернутися додому».

Захід відбувається у рамках проекту «Мережа», організатором якого є Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ. Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp