Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Влада краю підписала масштабну угоду з країнами-сусідами

13 травня 2016 р., 16:41

Вчора, 12 травня.

У четвер, 12 травня, в угорському місті Солнок керівники 10 обласних рад трьох країн: Закарпатська (Україна), Марамуреш та Сату-Маре (Румунія), Воєводина (Сербія) та 7 областей Угорщини: Саболч-Сатмар-Берег, Яс-Надькун-Сольнок, Гевеш, Чонград, Бач-Кішкун, Боршод-Абауй-Земплен та Гайду-Бігар підписали угоди про міжнародне співробітництво територіальних органів місцевого самоврядування в басейні річки Тиса.
Українську сторону представляли голова Закарпатської облради Михайло Рівіс та начальник відділу зовнішніх зв’язків, міжнародної технічної допомоги та протоколу Василь Маковський.

 

Перед підписанням цього важливого документу, до присутніх звернувся голова Загальних Зборів області Яс-Надькун-Сольнок Шандор Ковач. Він підкреслив, що річка Тиса, перетинаючи території Угорщини, Румунії, Словаччини, України та Сербії, ставить однакові завдання для цих країн. І вирішити проблеми цієї непередбачуваної річки, яка здатна спричинити як засуху, так і масштабні повені, не можна на рівні однієї області або населеного пункту. «Тому ми тут, аби спільними діями створити рамки для сталого розвитку Тисянського регіону», - наголосив Шандор Ковач.

Присутній на урочистій церемонії підписання угод радник голови Держуправління водного господарства Угорщини, міжнародний координатор Ласло Пергер зазначив, що в рамках Дунайської стратегії передбачається моніторинг та управління водного господарства п’яти країн. Він також зауважив, що співпраця з надання оперативної інформації добре налагоджена з Україною, де існує сучасна система моніторингу та прогнозування паводків. За його словами, вирішення проблем долини річки Тиса, яка охоплює східну частину Карпатського басейну і вздовж якої проживає близько 14 млн людей, можливе лише в рамках її розгляду як єдиної системи.

Др.Імре Гоффманн, заступник Державного секретаря з питань зайнятості та водного господарства МВС Угорщини, відзначив позитивну взаємодію водників Угорщини й України в оперативному прийнятті обґрунтованих і єдино правильних рішень із маневрування гідроспорудами, зменшення величини паводкової хвилі, використовуючи для цього і шлюзи, й автомобільні дороги, і мости на них.
Відтак, представники країн Тисянського басейну в урочистій обстановці підписали угоди, в яких йдеться про програму спільних дій, та домовились про скоординовані зусилля, пов’язані з інтегрованими планами водного господарства басейну р.Тиса.
Після цього відбулася прес-конференція, на якій одним із перших надали слово голові Закарпатської облради Михайлу Рівісу. «Нас об’єднує Богом дана чудова природа та річка Тиса. Впродовж багатьох років наші пращури та й ми мали змогу відчути, як вона може нас карати за халатне ставлення, зокрема, людське втручання у навколишнє середовище та інтенсивне вирубування Карпатських лісів, де свій початок бере Тиса», - зазначив Михайло Михайлович. Далі він символічно порівняв підписання 10-ма регіонами угоди про співробітництво, як десять пальців на руках, які тепер можуть стиснути кулаки і протистояти будь-яким проблемам. «Нам потрібно навчитися слухати Тису та отримувати всі блага від неї, але, в першу чергу, змінивши своє ставлення до навколишнього середовища. Об’єднавшись, ми зможемо протистояти водним стихіям, розбудовувати інфраструктуру вздовж басейну р.Тиса, і головне – подати один одному дружню руку допомоги. Я дуже вдячний вельмиповажним партнерам за надану можливість разом активізувати співпрацю та відчути, що Закарпаття є в потужному європейському об’єднанні», - резюмував Михайло Рівіс.
Інші представники обласних рад зазначали, що, базуючись вже на сформовані у регіонах водогосподарської практики та фахове співробітництво, вони прагнуть досягнути посилення економічної ролі Тисянського басейну та закласти основи істотного збільшення суспільного добробуту, реалізувавши конкретні економічні, транспортні, екологічні, водогосподарські та інфраструктурні проекти, створивши збалансований транскордонний екорегіон Тиса.
На завершення Михайло Рівіс вже у неофіційній обстановці мав змогу особисто поспілкуватися з кожним представником обласних рад. Він зазначив, що визначальним цього заходу є роль міжнародної співпраці територіальних органів місцевого самоврядування задля захисту та ефективного використання природних цінностей, культурної спадщини регіонів басейну р.Тиса.






Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp