Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що потрібно знати закарпатцю, щоб безперешкодно виїхати за кордон?

21 травня 2014 р., 09:25

Зважаючи на те, що Закарпаття - край, який є сусідом ЄС, його мешканцям необхідно пам'ятати правила перетину кордону.

З настанням літнього періоду розпочинається туристичний сезон, що у значній мірі збільшує потік громадян, які перетинають державний кордон України. З метою забезпечення безперебійного пропуску іноземців та осіб без громадянства через державний кордон, покращення пропускної спроможності пунктів пропуску, недопущення виникнення проблемних питань у забезпеченні туристичного сезону роз’яснюємо порядок реєстрації іноземців та осіб без громадянства: 

1. Реєстрація іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон України у пунктах пропуску по паспортним документам, відповідно до міжнародних угод, здійснюється шляхом проставлення у паспортному документі для виїзду за кордон або імміграційну картку відміток «В’їзд» («Виїзд») та занесення відомостей до відповідного реєстру державної прикордонної служби України (далі: ДПСУ), на терміни, визначені міжнародними угодами або пунктом 19 Правил в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через територію України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.1995 № 1074. 

2. Реєстрація громадян Молдови, які проживають у прикордонних районах та перетинають державний кордон за паспортними документами Республіки Молдова, здійснюється одноразово на термін 180 діб шляхом проставлення в їх імміграційних картках відміток «В’їзд» («Виїзд» - після закінчення терміну реєстрації відповідно), пропуск через державний кордон здійснюється після занесення відомостей про громадянина та даних його паспортного документа до відповідних реєстрів ДПСУ. 

3. Реєстрація громадян Російської Федерації, які перетинають державний кордон за паспортними документами Російської Федерації, здійснюється у відповідності до вимог підпункту 2 пункту 2 Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2012 року № 150, тобто, обмежено максимальний строк перебування періодом не більше як 90 діб протягом 180 діб з дати першого в'їзду, пропуск через державний кордон здійснюється після занесення відомостей про громадянина та даних його паспортного документа до відповідних реєстрів ДПСУ. 

4. Реєстрація іноземців та осіб без громадянства, які є водіями (вантажного, автобусного) автотранспортних засобів, що здійснюють регулярні рейси через державний кордон, здійснюється шляхом проставлення у паспортних документах для виїзду за кордон відміток «В’їзд» («Виїзд» - після закінчення терміну реєстрації) відповідно, занесення відомостей до відповідного реєстру ДПСУ та заповнення імміграційної картки один раз на термін реєстрації. Відповідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 року №57, перетинання громадянами України державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон за наявності документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну, а саме: 

− паспорт громадянина України для виїзду за кордон (загальногромадянського закордонного паспорту); − дипломатичного паспорту;
− службового паспорту; 
− проїзного документу дитини;
− посвідчення особи моряка; 
− посвідчення члена екіпажу. 

Перетинання державного кордону власниками (користувачами) зареєстрованих в Україні транспортних засобів, які прямують на територію країни - члена міжнародної системи авто - страхування «Зелена Картка», здійснюється у пунктах пропуску за наявності у них страхового сертифіката «Зелена Картка». 

У передбачених міжнародними договорами України випадках замість перелічених документів можуть використовуватися інші документи на право виїзду з України і в'їзду в Україну. 

У разі втрати громадянином, який постійно проживає в Україні, зазначених документів за межами України, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, що видається консульською установою України за кордоном.

Перетинання державного кордону для виїзду за межі України громадянами, які не досягли 16-річного віку, здійснюється лише за згодою обох батьків (усиновлювачів), піклувальників (далі - батьки) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними. 

Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або у супроводі осіб, які уповноважені одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється: 

- за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків не перебуває у пункті пропуску через державний кордон; 

- без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків: коли другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини, та відсутній у пункті пропуску; 

- коли у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким прямує громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є відповідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік в дипломатичному представництві України за кордоном; 

- у разі пред'явлення оригіналів документів або їх нотаріально посвідчених копій: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків; довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.
Помічник начальника загону – начальник прес-служби капітан Сергій Бровко

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp