Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Влада писменників-ювілярів не оминула (ФОТО)

19 травня 2016 р., 11:20

Прийшов на презентацію Кухти і Повх і Борто.

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація нових книг відомого закарпатського поета, публіциста, журналіста і видавця, лауреата літературних премій імені Павла Тичини, імені Бориса Нечерди, імені Федора Потушняка Василя Кухти під назвами «Іти й не озиратися» та «Страсті за голубою трояндою», що вийшли у світ у ювілейний для нього рік – 60 річчя з дня народження, яке Василь Васильович відзначив у квітні ц.р.

У квітні ц.р. відзначила свій ювілей і відома поетеса, кандидат педагогічних наук Лідія Повх. До речі, нещодавно її творчість відзначено престижною всеукраїнською премією ім.Наталі Забіли.
В урочистостях взяли участь лауреат Шевченківської премії, поет Василь Герасим'ю́к, народна артистка України Марія Зубанич, заслужена артистка України Оксана Ільницька та інші митці краю.
Відомий письменник, науковець Петро Ходанич ознайомив присутніх із новою поезією Василя Кухти, поділився своїми враженнями, думками від прочитаного та розповів про життєвий і творчий шлях поета.

{g}

 З віддякою за вагомий внесок у розвиток української літератури, Василя Кухту та Лідію Повх вшановано Почесною грамотою обласної ради та цінними подарунками, які вручив перший заступник голови облради Йосип Борто. Вітаючи ювілярів, він наголосив на важливості підтримки людей мистецтва, літератури, культури, без яких нема ані розвитку, ані самого життя. Та навів цікавий і повчальний приклад з історії. 

У роки війни Черчелю подали проект бюджету Англії на наступний рік. У графі видатків на культуру був нуль. На його запитання, чому так, йому сказали: «Війна, сер!...» У відповідь від Черчеля почули таке: «Заради чого тоді ми воюємо, якщо у нас не буде культури?»
Тож Йосип Йосипович далі наголосив, що, дякуючи самовідданій творчій і безкорисливій роботі митців і поетів, наше буття має глибинне, здорове коріння, що сягає сивої давнини, та збагачується новими традиціями, віяннями, уподобаннями. 

«Ви духовно об’єднуєте цілі покоління, формуєте світоглядний потенціал молоді, тому природно, що таку високу оцінку фахівців і читацького залу отримали всі збірки поезій Василя Кухти. Його хочеться читати, розмірковувати», - казав Йосип Йосипович. Так, цього року поет був одним із номінантів на здобуття премії імені Тараса Шевченка. Словом, Василь Кухта у дорозі до нових вершин. Як і Лідія Повх. Лірику Лідії Петрівни високо оцінили провідні українські критики. Вона припала до душі і молоді. Особливо плідно працює Лідія Повх на ниві дитячої літератури. В Україні вона – один із кращих дитячих письменників.
Голова обласної письменницької організації Василь Густі найперше подякував обласній владі за підтримку крайових письменників та сердечно привітав своїх колег із ще однією відзнакою за їх яскравий творчий доробок, який достойно збагатив скарбницю духовних надбань Срібної Землі та всього українського народу. Та від імені всього закарпатського письменства побажав їм міцного здоров’я, наснаги та ще поважніших відзнак за нові творчі звершення.
У ході дійства звучали пісні на слова Василя Кухти у виконанні Марійки Зубанич, Оксани Ільницької та молодих вокалістів.
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp