Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Волошин про стрілянину в Ужгороді

19 травня 2016 р., 16:13

Каже, що що активісти першими проявили агресію

19 травня в Ужгороді відбулися одразу дві прес-конференції, присвячені вчорашній стрілянині у центрі Ужгорода.


Окремо вирішив поспілкуватися з журналістами Іван Волошин, депутат Ужгородської міськради. Він підняв у своїй розмові три теми: історично-культурна цінність об’єкту, вчорашня стрілянина та історія ужгородських активістів.

Перш за все, політик розповів, що трапилося вчора. Пообіді він знаходився на будмайданчику “Корони”, де спілкувався із робітниками. Ті поскаржилися йому, що на територію комплексу зайшли двоє знайомих їм чоловіків і почали відволікати людей. І.Волошин зауважує, що “Корона” - це приватна власність, і депутати мали самі це розуміти без будь-яких пояснень.

“Будівельник попросив активістів покинути територію, але у відповідь почув лайку і отримав удар у щелепу від Богуславського. Ми підбігли на це. Нас було троє, їх двоє. Тут Рахімов витяг із кишені ніж. Моя реакція була закономірна. Я витяг із кишені зареєстровану зброю і вистрелив у повітря, а згодом зробив 3-4 вистріли у повітря. Інші будівельники скрутили Богуславського, а Рахімов втік на двір і почав там робити селфі”, - описує події Волошин.

Далі його помічники викликали поліцію і тримали депутата Богуславського до приїзду поліцейських. Описати ніж І.Волошин чітко не зміг. Водночас запевнив, що гільзи ніхто не збирав, і він сам не розуміє, чому були знайдені лише дві.

І.Волошин каже, що застосував зброю на приватній території, а тому його дії були закономірними. “Я зробив найменше, що я мав право зробити у цій ситуації, згідно кримінального кодексу. Я міг зробити постріл у повітря і шість у голову. Мене ще у поліції питали, чому я це не зробив”, - каже депутат.
“Я офіційно заступник директора підприємства “Бізнесцентр Корона”, яке займається будівельними роботами”, - додав І.Волошин.

По прибутті поліції Волошин, за його ж словами, передав поліцейським зброю і попросив забрати ніж у Рахімова. Однак, ті не одразу вчинили відповідні дії. Нагадаємо, активісти також скаржилися на бездіяльність поліції.

Депутат переконаний, що у питанні приватизації “Корони” замішані політики, зокрема, і родина Балог, які через свої ЗМІ поливали його брудом.

“Прокурор Петруня, ставленик Балоги, люстрований, звільнений з посади, займається господарством. Проти пані Маренич, яка займалася “Короною”, після Майдану була порушеня крим,інальна справа за фабрикацію такої, Її тихенько звільнили зі прокуратури. Покараний був і суддя, який розпочав справу”, - розповів І.Волошин.

Щодо 8 мільйонів гривень, які власники “Корони” зобов’язані вкласти у ремонт площі мають надійти. Як пояснив депутат, мова йде про пам’ятку архітектури, а тому законної можливості проектування приватними особами у покупців не було. Довелося звертатися у спеціалізований інститут, котрий довго вивчав процес.

“Довелося реставрувати фасад, якого не було. Ми ж розуміємо, що фасад, який створили у 1908 році, був втрачений. Тому ціла група із шести людей півтора роки працювала над тим, як має відновлюватися фасад”,- пояснив депутат. Зараз же, коли проект був виготовлений і і затверджений, розпочалися роботи.

“Три дні тому ми почали підготовчі роботи. У нас по плану за рік і чотири місяці перерізати червону стрічку. Що там буде, можна знайти навіть у соцмережах. Станом на сьогодні у нас є всі документи, які дозволяють робити те, що ми робимо, згідно реставраційного проекту, згідно плану реставрації, погодженого управлінням культури”, - додав І.Волошин.

Депутат обіцяє за результатами будівельних робіт повернути фасад у його первозданний вигляд. Що ж до демонтажу стін, то йдеться про підготовчі роботи, у які входить знесення конструкцій, які заважають роботам. І.Волошин переконує, що не робить нічого незаконного, оскільки у такому разі понесе відповідальність за знищення пам’ятки архітектури.

“Головний фасад “Корони” є саме тою історичною цінністю, яка відповідає повній реставрації”, - запевнив депутат. Він зауважив, що підприємство отримало дозвіл на знищення внутрішніх будівель, які по суті були добудовами пізніших часів і не мали цінності. Але фасад буде збережений. Зокрема, над центральним скульптурним елементом вже рік працює місцевий скульптор М.Колодко.

До відновлення площі власники “Корони” обіцяють перейти одразу ж по завершенню будівельних робіт. Але міська рада Ужгорода дотепер (зі 2015 року) не надала проект для реконструкції площі через затверджену програму відновлення історичного центру Ужгорода. Одним із її ініціаторів був сам І.Волошин.

Активісти, нагадаємо, висловлювали припущення, що цю програму було задумано саме для того, аби відтягнути час відновлення площі Театральної.
Депутат додав, що і раніше отримував погрози від активістів, чув образи у сторону своєї дружини, але ігнорував ці факти. Зараз же рішуче налаштований діяти: “Я рахую, що це дно: лізти на приватну територію і оголювати зброю. Тому завтра чи наступного разу я на такі спроби реагуватиму відповідно: стрілятиму вже не у ноги, а в голову” .


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp