Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Від синагоги - до головної концертної зали краю

25 травня 2016 р., 12:00

Філармонія чекає...

Одним із головних культурних осередків нашого краю по праву вважається Закарпатська обласна філармонія, яка в цьому році відзначає 70-ліття. Зараз важко навіть приблизно підрахувати, скільки за цей період тут організували й провели заходів, скільки глядачів побувало на концертах солістів та творчих колективів закладу, скільки чудових артистів долучилося до творення професійного музичного мистецтва Срібної Землі.

Першу концертну установу краю створено в 1946 році з метою популяризації кращих зразків світової музичної культури та задля розвитку професійного виконавського мистецтва на теренах Закарпаття. Практично одразу на її базі розпочали свою творчу діяльність Закарпатський ансамбль пісні і танцю, симфонічний та духовий оркестри, естрадний ансамбль та кілька солістів. У перші роки установа знаходилася на Театральній площі, 4. А в 1947-му Міністерство культури СРСР вирішило розмістити філармонію в приміщенні колишньої синагоги ортодоксальної громади євреїв-ашкеназі в Ужгороді. За роки Другої світової війни єврейської громади в нашому обласному центрі майже не залишилося, а їхня культова споруда перебувала в занепаді, з потрісканими стінами та підмитим ґрунтовими водами фундаментом. Нова влада розробила план реконструкції будівлі з метою її «пристосування до сучасних потреб». Всю сакральну символіку вилучили, а прозорий мозаїчний купол накрили бляшаним покриттям. Особливо серйозних змін зазнав інтер’єр будівлі: з одноповерхової вона перетворилася на двоповерхову, з вестибюлем, залою, сценою, боковими сходами та вбиральнями. Закарпатська обласна філармонія розташувалася тут у 1957 році, після завершення повної реконструкції. У 1974-му поруч добудували адміністративний корпус, а у Великій залі встановили старий орган відомої чеської фірми «Riger Kloss», привезений із Прибалтики та попередньо відремонтований у Празі.

Нині ця споруда є не лише пам’яткою архітектури, а й головною концертною залою нашого краю. Зведена в 1904 році за проектом архітекторів Дюли Паппа і Саболча Ференца, вона неодмінно притягує до себе погляди туристів. У її архітектурному ансамблі поєднано романтичний, візантійський та мавританський стилі. Однак зараз це не стільки культова споруда, як храм мистецтва – з рідкісною акустикою, розкішним інтер’єром, прекрасними музичними інструментами (крім органа, гордістю філармонії є також рояль відомої компанії «Steinway & Sons») та великим творчим колективом, відданим своїй улюбленій справі. Велика концертна зала вміщає 500 осіб. І аншлаги тут – далеко не рідкість.

За свою 70-літню історію Закарпатська обласна філармонія була й залишається рідною домівкою для кращих творчих сил краю. Тут успішно працюють заслужений академічний Закарпатський народний хор, ансамбль солістів «Гармонія», камерно-інструментальний ансамбль «Угорські мелодії», камерний, духовий та симфонічний оркестри. Окрасою філармонії є також її солісти – народна артистка України Етелла Чуприк (фортепіано), заслужений артист України Олександр Садварій (тенор) та Катерина Гажо (орган). Вже десятий рік директором філармонії є Іван Микита – чудовий музикант, добрий менеджер і дбайливий господар. Він опікується великим колективом (близько 250 осіб). Суттєвих якісних змін зазнала концертна діяльність установи з приходом на посаду художнього керівника Володимира Гірника. Власне вся адміністрація та весь артистичний склад філармонії вболівають за кінцевий результат своєї роботи – цікаві нові програми, повні концертні зали, задоволені глядачі.

Із 2008-го в Закарпатській філармонії успішно діє Міжнародний молодіжний фестиваль органної музики ім. Наталії Висіч, а з 2012-го – Міжнародний фестиваль «Музика без кордонів». Започаткували й проект «Музика вихідного дня» – недільні концерти для широкого кола глядачів. Великої популярності за короткий час набула «Філармонія туристична». Ця ініціатива надає можливість усім охочим відвідати заклад і в будні, й у вихідні, ознайомитися з історією цієї пам’ятки архітектури, оглянути її прекрасний інтер’єр та послухати величну музику органа.

Історія нашої філармонії, як і творчий шлях кожного її колективу чи соліста, складається з багатьох сторінок – яскравих, неповторних, насичених подіями й незабутніми враженнями. І все ж цей ювілей є святом не лише для артистів, а й для всієї громади краю. Тож запрошуємо всіх шанувальників мистецтва на урочистий вечір із нагоди 70-ліття Закарпатської обласної філармонії, який відбудеться 22 травня о 17.00. Кожен соліст і колектив готують невеличкий музичний подарунок для цієї неординарної події. Вхід вільний. Розділіть це свято разом із кращими музикантами краю!

Підготувала Таїсія ГРИСЬ, газета "Новини Закарпаття"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp