Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття "на вухах" через масові отруєння собак, у ветеринарній службі про це...не чули

31 травня 2016 р., 14:13

Хоча випадки загибелі тварин уже майже тиждень розслідують правоохоронці.

Журналісти звернулися за коментарем щодо фактів загибелі тварин у Мукачеві, Мукачівському районі та Ужгороді до профільної установи – Головного управління ветеринарної медицини у Закарпатські області. Як повідомив кореспонденту начальник управління Державної інспекції-заступник начальника головного управління Зіновій Романович, про факти загибелі їм не відомо:

«До нас ніхто не звертався стосовно загибелі тварин. Тому як ми мали реагувати? Я вперше чую що у Мукачеві ведеться розслідування».

До слова, в області інформація про масові отруєння шириться уже більше тижня. У Мукачеві ця інформація навіть викликала значне схвилювання у містян. Тому ініціативна група мукачівців, серед яких були і власники отруєних тварин, прийшла на прийом до начальника Мукачівського міськвідділу і вимагала відкрити кримінальне провадження за фактами загибелі. Чого правоохоронці не зробили за 24 години (як це передбачає Кримінальний процесуальний кодекс, ст. 214). Проте на зустрічі очільник поліції пообіцяв, що справу відкриють у той ж день – 24 травня, що і було виконано. Хоча нині уже 31 травня у управлінні ветеринарної медицини про ці випадки, як виявилося не чули і ЗМІ там не читають….

Ознайомившись із Законом про ветеринарну медицину можемо зробити такі висновки: ветеринарні служби повинні були відреагувати на загибель тварин одразу, без будь-яких заяв безпосередньо до них.

Зокрема, п.1 ч.2. ст.13 передбачає негайно після виявлення або виникнення підозри про спалах особливо небезпечної хвороби, занесеної до списку МЕБ, або іншої хвороби, що підлягає повідомленню, або масового отруєння тварин повідомляти відповідні органи виконавчої влади про
вжиття заходів боротьби з хворобою тварин
.

Також п. 9 ч.1. ст. 13 передбачає у разі необхідності утворювати комісії з числа експертів з ветеринарної  медицини  із  залученням  спеціалістів  ветеринарної медицини з профільних науково-дослідних установ і вищих навчальних закладів для ідентифікації хвороб тварин та причин їх загибелі

А ч. 16 ст. 7 передбачає організацію   і   проведення   лабораторно-діагностичних та інших  досліджень  з  метою  діагностики  хвороб тварин. Наразі, як повідомив під час зустрічі начальник Мукачівського міськвідділу, всі тіла тварин поховано, бо правоохоронці не мають, де зберігати їхні тіла. Тож наразі перебуває під загрозою саме розслідування, адже утримання тіл у неналежних умовах та тривалий час тільки сприяє їхньому розкладу, тож чи вдасться виявити речовину якою було отруєно тварин чи ознаки отруєння? Питання поки без відповіді. 

Дивним видається і те, що у ветуправлінні не чули про випадки загибелі, адже як повідомляли ЗМІ, посилаючись на одну із власниць отруєних собак в Ужгороді з цього приводу була навіть проведена зустріч на рівні мера Ужгорода. На ній йшлося зокрема і про те, що доведеться відкрити кримінальне провадження за фактом загибелі тварин і відкопувати трупи для проведення експертиз. А такі дослідження в області можуть зробити тільки у профільних ветеринарних лабораторіях. 

Наразі Зіновій Романович, пообіцяв що вийде на контакт із правоохоронними органами та міськими ветеринарними установами, щоб вияснити ситуацію. Також пообіцяв, що до відповідальних осіб, у компетенції яких є реакція на відповідні ситуації буде покарано. 

Що ж, редакція Zakarpattya.net триматиме і далі ситуацію на контролі. У разі, якщо на місці ситуація не вирішиться, то відповідні скарги будуть надіслані до прокуратури та Державної ветеринарної ті фіто санітарної служби України.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp