Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

ФОТОФАКТ: В Ужгороді зацвів екзот

23 травня 2014 р., 08:28

10-річний екзот радує ужгородців своїм квітом.

У дворі департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації зацвіло ківі. Білі квітки, що нагадують яблуневий цвіт, але більші за розміром, густо вкрили ліану. Ківі у дворику посадили понад 10 років тому. Попри те, що за досить примхливою рослиною до нашого клімату, особливо ніхто не доглядає, воно з року в рік плодоносить. Плоди дозрівають і неймовірно смачні. Навесні телекомпанія «Тиса-1» знімала передачу про цей екзот, де у кадрі красувалася саме ліана з дворику екологів.



Цікаво, що ківі — плід молодий, народився він усього лише сто років тому. На початку минулого століття до одного з громадян Нової Зеландії прийшла посилка з Китаю, яка містила в собі подарунок — насіння мавпячого персика (він же — «китайський агрус» або «Актинідія китайська»). Метою було вирощення виключно декоративної рослини, оскільки на батьківщині ківі являв собою мальовничу ліану з невеликими, досить жорсткими плодами.

На вдосконалення рослини пішло близько 30 років! Від дрібного плоду дикорослої китайської актинії в гостях кущик став плодоносити ягоди до 100 г і більше. Ще й з поліпшеними смаковими властивостями.

Довгий час ківі вирощувався на благодатному новозеландському грунті тільки біля будинків і в садках. І якби не світова промислова криза 1930-х років, яка змусила одного портового клерка змінити рід діяльності і зайнятися вирощуванням ківі, невідомо коли б ми познайомилися з цим фруктом. Адже плід дуже вигідний з економічної точки зору: він невибагливий у рості, дає рясний врожай і зберігається по кілька місяців. Так світ познайомився з ківі.

До речі, назву фрукту дали експортери Нової Зеландії — на честь нелітаючих птахів ківі, що зовні нагадують цей плід: птах безкрилий і покритий бурими пір’їнками. Дослідники університету Baylor у Далласі ретельно вивчали властивості 27 продуктів, щоб встановити, які фрукти найбільш корисні для нашого організму. В результаті фахівці відзначили, що ківі є найкориснішим плодом.

Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp