Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпаття з війни повернулись кінологи з чотирилапими правоохоронцями (Фото)

12 червня 2016 р., 07:09

Наступна ротація відбудеться восени

Троє закарпатських кінологів зі своїми вівчарками повернулися після місяця несення служби на передовій Сєверодонецька Луганської області.

Іван Добош, Володимир Басараб та Йосип Куруц з вихованцями Доною, Рокі та Зімою несли службу на блокпостах та займалися розмінуваннями території. Собаки за час несення служби знайшли не один вибуховий пристрій, йдеться у повідомленні Відділу комунікації ГУНП в Закарпатській області.

Начальник Кінологічного центру ГУНП в Закарпатській області Олександр Лазар розповідає, що вже десятеро спеціалістів їх центру побували на сході країни. «Одна ротація – це 4-5 областей за один заїзд. Перед цим наші спеціалісти їздили в зону проведення АТО в грудні. Наступного разу відправляться на схід лише після Першого чемпіонату Національної поліції з багатоборства кінологів, який проходитиме в Мукачеві 26-30 вересня. Змагання на Закарпатті об’єднає кінологів усієї країни», – повідомив Олександр Лазар.

Дві вівчарки, що побували на лінії зіткнення, є вихованцями мукачівських кінологів, вони займалися розміновуванням територій. Одна з них уже вп’яте була в зоні проведення антитерористичної операції. Ужгородська Зіма з кінологом Йосипом Куруцом на сході була вперше. Вівчарка працювала на блокпосту.

Молодший інспектор, кінолог Йосип Куруц розповідає, що перші дні патрулювання в зоні проведення бойових дій далися важко через тривожну атмосферу, Зіма навіть відмовлялася вживати їжу. Обстановка на блокпостах військова і попервах незвична. Потім потихеньку собака звикла до нових умов. «Ми їздили на обшуки, на виявлення вибухових речовин, обстежували автомобілі, автобуси на трасах в Лисичанську, центрі Лисичансько-Сєвєродонецької агломерації, на трасі, знаходилися на блокпосту, де перевіряли транспорт, особливо транспортні перевезення», – розповів Йосип Куруц.



Кінолог каже, що, скоріше за все, вони з Зімою ще хоч раз побувають в зоні проведення АТО. Йосип Куруц також розповів, що українські воїни постійно приручають бездомних собак із зони проведення бойових дій, ці тварини дуже допомагають і охороняють території, що особливо корисно вночі. Непоодинокими були і випадки відлякування непроханих гостей біля блокпостів як службовими собаками, так і прирученими чотирилапими друзями.

Закарпатські собаки в зоні проведення АТО знаходили не лише вибухівку, але й ручні гранатомети, обшукували підозрілі будинки та місцини в містах Щастя, Сєверодонецьку та Лисичанську.

Спеціалісти Кінологічного центру ГУНП в Закарпатській області повернулися на Закарпаття з подарунками. Кінологи привезли гільзи з артилерії та тубус від РПГ та подарували їх музею ГУНП у Закарпатській області.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp