Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чим відзначились закарпатські мажоритарники у травні?

13 червня 2016 р., 11:57

Чи покращили життя закарпатців?

У травні закарпатські депутати-мажоритарники долучилися до розробки чотирьох законопроектів та подали 5 запитів. Кілька із цих документів мають безпосереднє відношення до життя Закарпатської області, повідомляє ГМ "ОПОРА".

Роберт Горват (округ №68, центр – Ужгород, фракція «БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА») у травні був у числі ініціаторів трьох законопроектів. Один стосується покращення безготівкових розрахунків в Україні, оскільки, як йдеться у пояснювальній записці, сьогоднішні норми законодавства стримують розвиток безготівкових розрахунків в державі.

Інші два законопроекти, де співініціатором є ужгородський мажоритарник, стосуються теми офшорів. Одним документом пропонується запровадження в Україні офшорного збору – щоб отримати додаткові гроші до спеціального фонду бюджету України і спрямувати їх на підтримку експортної діяльності; інвестиційної діяльності; малого та середнього бізнесу; облаштування індустріальних парків. У іншому проекті Закону наголошується, що на кінець минулого року прямі інвестиції з України в економіку інших країн склав 6,2 млрд доларів США. При цьому із цієї суми 93,7% (5,8 млрд дол.). пішло у Республіку Кіпр. Слово «інвестиція» у пояснювальній записці взято у лапки, тобто вказується, що насправді мова йде не про інвестиції з нашої країни, а про офшорне виведення грошей. Ініціатори законопроекту посилаються на досвід Білорусі, де у податковому законодавстві передбачено стягнення офшорного збору.

Подав Роберт Горват в останньому місяці весни два запити. Один (у співавторстві) – до Кабміну щодо надання медобладнання для Вінницького онкологічного диспансеру. Інший запит (у співавторстві) направлено до Міністерства внутрішніх справ – прохання звільнити із посади головного поліцейського Одеської області, оскільки той, твердять депутати, має громадянство Грузії.

Питанням офшорів у травні займався і Віктор Балога (округ №69, центр – Мукачево, позафракційний). Він став ініціатором законопроекту, згідно з яким пропонується іноземним компаніям з офшорним статусом заборонити брати участь у державних закупівлях. «У випадку, якщо замовнику будуть подані документи від учасника, зареєстрованого в офшорних зонах, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України, він зобов’язаний прийняти рішення про відмову в участі у процедурі закупівлі та відхилити таку тендерну пропозицію», – йдеться у пояснювальній записці. Депутатських запитів депутат від округу №69 у травні не подавав.

Василь Петьовка (округ №72, центр – Тячів, позафракційний, група «Воля народу») у травні не був серед ініціаторів законопроектів. Натомість нардеп подав три запити, які мають безпосереднє відношення до Закарпаття. Так, нардеп направив запит до прем’єр-міністра щодо виділення грошей для будівництва школи на 500 учнів у селі Кваси Рахівського району. Нардеп наголошує на аварійному стані теперішнього приміщення, де навчаються діти. Другий запит Василь Петьовка також адресував голові Кабміну – щодо масових вирубок лісу на території Ужанського національного природного парку (Великоберезнянський район). У документі йдеться, що одним із винуватців проблеми може бути голова Національного парку, якого, як твердить нардеп, було призначено на посаду із порушенням законодавства. Відтак нардеп просить перевірити і фінансово-господарську діяльність парку. Третій запит народного обранця теж направлено прем’єр-міністру. У ньому йдеться про недопущення тотальних рубок лісу у Карпатському регіоні. Також нардеп просить створити робочу групу з вивчення стану лісового господарства Карпатського регіону та проблематики із захворювання лісів.

Депутати Михайло Ланьо (округ №70, центр – Свалява, позафракційний, член групи «Партія Відродження»), Павло Балога (округ №71, центр – Хуст, позафракційний), Іван Балога (округ №73, центр – Виноградів, позафракційний) у травні не були ні серед ініціаторів законопроектів, ні серед авторів запитів.

Детальніше – як працюють конкретні парламентарі, – дивіться на платформі rada.oporaua.org

За коментарями звертайтеся:

Святослав Бабіля, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області

тел. +38 050 100 24 69 , email – babilja@gmail.com

Довідково

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.


Схожі новини

Громада і мажоритарники Закарпаття: пошук шляхів для плідної взаємодії
Парламентська активність закарпатських депутатів у березні-травні 2021 року
Що і як розповідають сайти муніципалітетів Ужгорода, Мукачева, Хуста та Берегова - ОГЛЯД
Виборчі злочини на закарпатських дільницях - вироки для 9 членкинь та виборця, - ОПОРА
Не всі парламентські партії створили осередки на Закарпатті, окремі політичні сили знайти майже неможливо
Що рекламують у Facebook потенційні учасники місцевих виборів на Закарпатті
На Закарпатті утворили сільські та селищні ТВК, окремі - із процедурними відхиленнями (ФОТО, ВІДЕО)
У п’ятьох територіальних виборчих комісіях на Закарпатті замінили членів
Офіційно: хто виходить у «другий тур» в Ужгороді та які партії проходять у міськраду
У Мукачеві невідомі перетворили білборди «Солідарності» на чорний піар - ОПОРА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp