Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатські депутати працювали (ФОТО)

14 червня 2016 р., 18:41

Під час сесії.

Про що говорили, що вирішували.

Ухвалили низку важливих рішень, обрали заступник голови облради та направили звернення у вищі державні органи влади на злобу дня


У вівторок, 14 червня під головуванням Михайла Рівіса відбулося друге пленарне засідання третьої сесії облради УІІ скликання. Насамперед Михайло Михайлович повідомив, що минулого тижня надійшла сумна звістка із сходу країни: внаслідок поранення під Донецьком загинув наш земляк з Перечина - військовослужбовець 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Іван Бабич. Ще один уродженець Мукачівського району - Василь Фіцкалинець загинув на початку червня під Зайцевим, його поховали на Київщині. Очільник облради закликав всіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять усіх загиблих у війні на сході України.

Депутати вшанували покорительку Евереста

Після чого за доброю традицією привітав колег-депутатів, які відзначали у міжпленарний період дні народження. На цій теплій, приємній ноті Михайло Рівіс виконав ще одну почесну місію: за дорученням президії обласної ради привітав Ірину Олександрівну Галай – першу українку, яка піднялася на найвищу гору світу – Еверест. «Таке сходження – це не пересічне явище і одне з найбільших досягнень в альпінізмі. І те, що це заслуга нашої землячки, робить його ще більш значимим, - наголосив голова облради та, побажавши Ірині Олександрівній нових вершин і легких підкорень, вручив найвищу спільну відзнаку обласної державної адміністрації та обласної ради «За розвиток Закарпаття».

Далі інформував про нові кадрові призначення, які відбулися у період між пленарними засіданнями третьої сесії. Так, Череміського Богдана Миколайовича призначено військовим комісаром Закарпатського обласного військового комісаріату; депутата облради Мага Дениса Миколайовича - очільником департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації; Прокоф’єва Ігора Івановича - начальником управління капітального будівництва облдержадміністрації. Із завтрашнього дня приступає до роботи Дупелич Володимир Романович на посаді директора Закарпатського обласного центру підвищення кваліфікації держслужбовців.

Обласна рада у між пленарний період не байдикувала

Також за традицією головуючий повідомив, що депутатам роздана повна інформація про роботу, яка проводилися в обласній раді у міжпленарний період. А вона була плідною. Так, тривала активна робота у напрямі розвитку міжнародного та транскордонного співробітництва, зміцнення дружніх партнерських зв’язків, розширення міжнародної торговельно-економічної співпраці. Активно велася робота з формування позитивного міжнародного інвестиційного іміджу та залучення іноземних інвестицій в Закарпатську область.

Одним із найважливіших досягнень за цей період було представлення Закарпаття, як інвестиційно та туристично привабливого регіону, 20 квітня у Брюсселі, в структурах Європейського Союзу. «Ми презентували наш спільний з угорськими колегами проект Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА та представили концептуальну програму розвитку євроінтеграційних прагнень Закарпаття. Наступним кроком у цьому напрямку має стати візит Президента Комітету регіонів Європейського Союзу Маркку Марккули до Закарпаття, про що було домовлено», поінформував присутніх Михайло Рівіс.

Загалом за звітний період здійснено низку заходів, спрямованих на активізацію та поглиблення міжнародної співпраці. Зокрема, 14 квітня на Закарпатті підписано Меморандум про співпрацю з Міжнародним трейд-клубом. 12 травня в угорському місті Солноку підписано угоду з 10-ма регіонами Угорщини, Румунії та Сербії про співробітництво регіональних органів місцевого самоврядування басейну річки Тиса.

10 травня відбувся перший візит закарпатської делегації до Устецького краю Чеської Республіки, де з його керівництвом обговорено можливості співпраці та партнерства двох регіонів, вивчено досвід з відновлювальних джерел енергії.

Як відомо, найбільш ефективною є співпраця із чеським краєм Височина. Тож 25 квітня у ході двосторонніх перемовин з гетьманом краю Височина Їржі Бєгоунеком та головою крайового уряду Зденеком Кадлецом обговорено стан і перспективи подальшої співпраці між партнерськими регіонами – Височиною та Закарпаттям. Цьогоріч на Закарпатті спільно з краєм Височина реалізується 15 спільних інвестиційних проектів із реконструкції та ремонту об’єктів закладів освіти, дошкільного виховання та охорони здоров’я. Чеська сторона уже спрямувала до благодійного фонду «ВіЗа» 4,6 млн чеських крон. З нашого боку також забезпечено відповідне співфінансування цих проектів. Для ознайомлення з результатами цієї співпраці завтра, 15 червня до нас прибуває велика делегація депутатів Краю Височина, очолювана гетьманом Їржі Бєгоунеком.

Крім того, наприкінці травня на Закарпатті перебувала представницька делегація Пардубіцького краю Чеської Республіки на чолі з гетьманом Мартіном Нетолицьким. Було підбито підсумки виконання підписаного торік Меморандуму про поглиблення співпраці між Закарпатською обласною радою і Пардубицьким краєм та накреслено плани на перспективу, у т. ч. розширення співпраці, до якої ми бажаємо долучити Устецький і Карловарський краї. Делегація відвідала ряд спільних інвестиційних об’єктів Ужгородщини, Перечинщини та Великоберезнянщини. У рамках візиту підписано угоду між керівниками територіальних громад Великого Березного та чеського села Долні Чермна. Одним із пріоритетних наших завдань в напрямку подальшої співпраці є забезпечення відкриття Генконсульства Чеської Республіки в Ужгороді.

«Як ви знаєте, започатковано співпрацю із угорською областю Бач-Кішкун у сфері туризму, виноградарства та виноробства, лісопереробки. Передбачається спільна участь у міжнародних проектах. Наприкінці травня угорські партнери, на чолі з головою Загальних зборів регіону Ласло Рідегом з цією метою відвідали наш край, ознайомились з діяльністю ряду підприємств і організацій та інвестиційними можливостями Закарпаття. За підсумками візиту домовлено підготувати угоду про співпрацю між краями та провести бізнес-тур по Закарпаттю, під час якого й буде можливість підписати офіційний документ», - констатував Михайло Рівіс.

Також відбулося ряд зустрічей з іншими представниками зарубіжних країн. Так, 14 квітня під час зустрічі першого заступник голови облради Йосипа із заступником Державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Жолтом Чутора йшлося про сприяння у співфінансуванні ремонту під’їзної дороги до історичного пам’ятника на Верецькому перевалі.

Наприкінці квітня наш край з робочим візитом відвідав новопризначений Генеральний консул Республіки Польща у Львові Вєслав Мазур. У ході ділових перемовин йшлося про поглиблення та активізацію співпраці воєводств Польщі та районів Закарпатської області, в т.ч. шляхом відкриття пункту пропуску «Лубня-Волосате».

21 травня на українсько-словацькому кордоні проведено День добросусідства, під час якого обговорено та погоджено заходи щодо співпраці з Кошіцьким і Пряшівським самоврядними краями 

Словацької Републіки на нинішній та наступний рік.
Щодо питань розвитку транскордонної співпраці зараз більше уваги приділяють і центральні органи влади. Цими днями у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України». Свої пропозиції стосовнойого удосконалення на слуханнях від Закарпаття висловив Йосип Борто. Учасники слухань одним із пріоритетних завдань для Уряду поставили затвердження і виконання Державної програми транскордонного співробітництва на 2016-2020 роки, метою якої є підвищення конкурентоспроможності регіонів, ефективне державне управління у сфері регіонального розвитку, а також просторовий розвиток.

Вкрай актуальне для краю питання – незадовільний стан доріг, у т.ч. продовження будівництва об’їзної дороги навколо міста Берегова було порушено під час селекторної наради з Володимиром Гройсманом. Актуальним залишається питання про включення Закарпаття до переліку областей, у яких реалізується експеримент щодо спрямування в обласний бюджет 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних індикативних надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на території нашого краю.

Задля нормалізації ситуації, пов’язаної із блокуванням на міжнародному пункті пропуску «Ужгород» та на виконання рішень керівництвом області було надіслано листа на адресу Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України про необхідність невідкладної лібералізації умов митного режиму тимчасового ввезення транспортних засобів.

У другій половині травня на виїзному засіданні Комітету ВРУ з питань бюджету підтримано фінансування реконструкції та модернізації стадіону м. Хуст «Карпати».

Загалом обласною радою постійно здійснюються багато інших заходів, спрямованих на вирішення актуальних питань життєзабезпечення регіону. Окремі з них й були включені до порядку денного другого пленарного засідання третьої сесії облради.

Кожному своя земля мила

Михайло Рівіс на вимогу депутатського корпусу обласної ради та її президії запросив до слова в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Хранюка Богдана Богдановича щодо проблем, пов’язаних із виділенням Головним управлінням Держгеокадастру в області земельних ділянок жителям області та інших регіонів країни упродовж 2015 – 2016 років, у т. ч. й кількість відмов.

За результатами жвавої дискусії та низки гострих запитань, депутати вирішили провести виїзні засідання профільної комісії на місцях та скерувати звернення в контролюючі органи для вивчення питання виділення земельних ділянок у районах області. Вносилась пропозиція включити це питання в порядок денний наступної сесії та ухвалити відповідне рішення в залі.

І заступника голови облради вибрали, і нові програми ухвалили

Далі депутати визначилися з порядком денним та включенням до нього питань зініційованих головою обласної державної адміністрації, постійними комісіями та президією облради .

Оскільки на розгляд ради попередньо надійшло ряд депутатських запитів, які підлягають першочерговому розгляду на початку пленарному засіданні, то головуючий їх озвучив. Та запропонував встановити місячний строк для розгляду всіх депутатських запитів і доручити виконавчому апарату прописати це у рішеннях про підтримку та направлення запитів.

Одним із ключових стало питання обрання заступник голови облради. Звісно, шляхом таємного голосування. Була внесена кандидатура Петра Грицика -представника Закарпатської обласної організації Партії «Відродження». За результатами голосування, «за» Петра Васильовича проголосувало 35 депутатів.

До слова, Петро Грицик народився 12 липня 1965 року в
м. Ужгороді. Закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом за спеціальністю «правознавство», Національну академію державного управління при Президентові України та здобув кваліфікацію магістра управління суспільним розвитком. Працював інспектором дорожньо-патрульної служби РВ УМВС України в Закарпатській області. Займався підприємницькою діяльністю. Із 2002 по 2005 рр. працював першим заступником голови Перечинської райдержадміністрації. Очолював Перечинську районну раду п’ятого скликання. З 2013 по 2014 рр. перебував на посаді голови Перечинської райдержадміністрації. На цей час – помічник-консультант народного депутата України.

Обирався депутатом обласної ради четвертого та шостого скликань.У цій каденції Петро Васильович є заступником голови постійної комісій з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення.

Михайло Рівіс привітав Петра Грицика з обранням, побажав відповідально ставитися до своїх обов’язків та сумлінно працювали на благо закарпатців..Петро Васильович зі свого боку поділився планами на цій посаді та пообіцяв оправдати довіру депутатів. Йому присвоїли ранг посадової особи місцевого самоврядування та оплату праці.

Далі внесли зміни до обласного бюджету на 2016 рік, схвалили низку погоджень про надання надр у користування, які отримали позитивні висновки профільної комісії, та розглянули блок питань щодо майна. Ухвалили два рішення, які стосуються звітування по економічним програмам і носять декларативно-стратегічний характер та не передбачали виділення фінансування. Зокрема, про виконання у 2015 році Програми економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2015 рік та основні напрямки розвитку на 2016 – 2017 роки, а також про хід виконання у 2015 році Плану заходів з реалізації у 2015 – 2017 роках Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2020 року. Також проголосували пакетом за 4 проекти рішення, які стосуються звітування по програмах, на які взагалі не виділялись кошти. А саме: Про виконання Програми передачі гуртожитків Закарпатської області у власність територіальних громад на 2012 – 2015 роки, Про виконання Регіональної програми розвитку житлового будівництва у Закарпатській області на 2015 рік,

{g}

Про виконання Регіональної програми співпраці із закордонними українцями та русинами на період до 2015 року, Про виконання Програми «Ромське населення Закарпаття» на 2012 – 2015 роки.

Затвердили виконання і ряду інших програм у сфері охорони здоров’я, інформатизації, спорту, транскордонного співробітництва, освіти, науки, культури.

Схвалили низку нових регіональних програм: Програму поводження з твердими побутовими відходами у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки, Програму фінансового забезпечення розвитку транскордонної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області на 2016 рік, Програму поліпшення вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин.

Дали згоду реформувати газету Закарпатської обласної ради та облдержадміністрації “Новини Закарпаття” (органи влади вийдуть із складу співзасновників, трудовий колектив перетвориться у суб’єкт господарювання) та звільнити керівника «Міжнародний аеропорт «Ужгород».


З актуальних питань життєзабезпечення краю скерували обласні обранці звернення у вищі державні органи влади.

Закриваючи третю сесію, Михайло Рівіс подякував депутатам за роботу та побажав подальшої продуктивної праці задля добра наших краян.




Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp