Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сьогодні на Закарпатті побувала делегація з Височини (ФОТО)

16 червня 2016 р., 17:42

Результати співпраці - позитивні

Співпрацюють на славу.

Як уже повідомлялося, до Закарпаття прибула представницька делегація чеського Краю Височина на чолі з гетьманом краю Їржі Бєгоунеком.

Сьогодні, 16 червня, відбулася зустріч та перемовини членів делегації з головою Закарпатської обласної ради Михайлом Рівісом.

Вітаючи гостей, Михайло Михайлович зазначив, що співпраця Закарпаття з Краєм Височина служить взірцем транскордонного співробітництва між регіонами України і країн Європейського Союзу. «І цим ми дуже пишаємося. Тому, насамперед, хотів би подякувати вам усім, особливо гетьману краю пану Їржі Бєгоунеку та керівнику Крайського уряду Зденеку Кадлецу, за ту допомогу, яка надається нам у реалізації програми соціального розвитку наших міських і сільських громад. Підписана між Закарпатською областю та Краєм Височина угода про співробітництво сприяє не тільки розвитку контактів між громадами наших міст і сіл, а й реалізації багатьох спільних інвестиційних проектів у сфері освіти, культури, охорони здоров’я у всіх районах нашої області, - наголосив очільник Закарпатської облради та продовжив: - Окремі з них ви матимете можливість оглянути в ході вашого візиту. Загалом за 9 років співпраці нам спільно вдалося реалізувати майже 80 культурно-освітніх та інвестиційних проектів. Нинішнього року додасться ще 15 інвестиційних проектів, реалізація яких зараз успішно здійснюється».

Далі Михайло Михайлович підкреслив, що в особі керівництва Височини він засвідчує глибоку повагу і подяку всьому братньому чеському народу за підтримку України у відстоюванні своєї незалежності, у боротьбі з агресією східного сусіда!





- Ваш приїзд на Закарпаття ще раз демонструє системний характер наших відносин. Упевнений, що нинішній візит такої представницької делегації Краю Височина дасть новий поштовх нашій співпраці і наповнить її новим змістом і новими конкретними справами, - наголосив Михайло Михайлович. Та додав, що в контексті євроінтеграційних процесів, які відбуваються в Україні, для нас нині є дуже цінним і важливим досвід проведення реформ чеського народу, в тому числі щодо реформування місцевого самоврядування. - У цьому плані ми і надалі підтримуватимемо розвиток зв’язків територіальних громад. Зокрема, дуже бажають знайти у Височині партнерів міста Хуст і Берегово, селище Великий Бичків та село Велика Копаня.

Далі Михайло Михайлович зупинив увагу гостей на зацікавленості закарпатців до чеської мови :


- У той же час активізації потребують зв’язки між навчальними закладами. Адже в результаті нашої співпраці зріс інтерес у молоді та батьків до вивчення чеської мови. Сьогодні її вивченням за відповідними програмами Міністерства освіти України як другої іноземної мови уже в трьох школах охоплено понад 350 дітей. З наступного навчального року бажають її вивчати ще в ряді шкіл. Ми вдячні Краю Височина за допомогу у забезпеченні підручниками чеської мови.

У ході перемовин очільник облради окреслив і проблему, яка потребує вирішення. Це - проблема педагогічних кадрів. Наш університет розпочав їх підготовку. Однак викладати вони можуть тільки через рік-два. Крім того, кафедра богемістики університету сама потребує кадрового підсилення науковцем, який є справжнім носієм чеської мови, а також допомоги у технічному обладнанні лінгафонного кабінету чеської мови. У зв’язку з цим цінним є сприяння у наданні бази для проведення навчальних практик для студентів кафедри богемі стики, а також у направленні лектора чеської мови і культури зі ступенем кандидата філологічних наук (доктора філософії) у короткотерміновій перспективі до вирішення цього питання на міждержавному рівні. Тимчасовому вирішенню цієї проблеми міг би сприяти і обмін вчителями між школами. Тому Михайло Рівіс просив обговорити це питання і знайти механізми його вирішення.

На завершення від імені депутатів обласної ради, від усіх закарпатців з найтеплішими почуттями побажаю всім міцного здоров’я, родинного благополуччя, реалізації задумів у вашій відповідальній діяльності. А чеському народу бажаємо незаперечних успіхів і непохитних звершень у подальшому утвердженні відкритого, демократичного суспільства, впевненого поступу в майбутнє, стабільності, добробуту та процвітання.

- Ми будемо розвивати цю співпрацю, бо вона на користь Закарпаттю та на добро наших громад. З таких маленьких кроків будується успішна країна та велика дружба між народами, - підсумував М.Рівіс.

Їржі Бєгоунек у своїй промові був щирим і відвертим. Він подякував за теплий прийом та успішну співпрацю, яка триває досить давно – дев’ятий рік і якою охоплені практично всі райони нашої області. Таке партнерство він назвав рівноцінним та таким що працює на благо обох громад. Змінюються влади, стабільної є лише співпраця, яка переросла у теплу щиру дружбу.

Так, на паритетних засадах фінансування з 2008 року Край Височіна інвестував у соціальну сферу Закарпатської області 39 млн 500 тис чеських крон. Це дало змогу здійснити спільно майже 80 культурно-освітніх, гуманітарних та інвестиційних проектів загальною вартістю більше 40 мільйонів гривень.

 


У 2016 році передбачено реалізувати ще не один проект . Та, на переконання гетьмана, життя ставить нові завдання : «Сьогодні мало дарувати , до прикладу , підручники закарпатським школярам на чеській мові, потрібно шукати фахівців на направляти їх викладати чеську мову. У сфері медицини - допомагати обладнанням, якого так потребують гірські амбулаторії, лікарні».

Далі гетьман краю закликав керівництво області сприяти створенню добровільних пожежних дружин, як це практикують жителі Височини, де на 500 тисяч жителів припадає 10 відсотків таких добровольців. Тобто, кожне невелике село має своїх добровільних пожежників. Оскільки представники пожежно-рятувальної служби Краю Височіна та закарпатські рятувальники налагодили добру співпрацю, то така ініціатива була б корисною. На завершення ще раз подякував керівництву Закарпаття за успішну співпрацю, а також її координаторам: з боку Височини – Катерині Свободовій, з боку Закарпаття - Івану Діусу, вручивши останньому відзнаку крайової ради.


Генеральний консул Чеської республіки у Львові Мирослав Кліма, який взяв участь у зустрічі, зазначив, що наступного року співпраці двох регіонів виповниться 10 років, а це говорить про її успішність і щирість. Результати такої співпраці люди бачать у кожному районі.

Про стан реалізації цьогорічних інвестиційних проектів інформував директор благодійного фонду «ВіЗа» Володимир Чубірко. Загалом у 2016 році передбачено реалізувати 15 спільних інвестиційних проектів у соціальній сфері Закарпатської області загальною вартістю понад 14 мільйонів гривень.

Для їх виконання проведена відповідна організаційна робота, виділено 4325 тисяч гривень з обласного бюджету та понад 3 мільйони гривень з бюджетів міст і районів. Від Краю Височина надійшло також 4,6 мл. чеських крон. Реалізація цих проектів знаходиться на контролі виконавчого апарату та депутатів обласної ради.

У даний час ряд проектів уже виконано, інші - у стадії виконання або розпочато їх реалізацію. До 1 вересня більшість проектів буде завершено.

Сторони висловили бажання наступного року відзначити 10-річчя співпраці двох регіонів. Домовлено, що конкретні позиції заходів будуть обговорені під час візиту закарпатської делегації до Краю Височина, який запланований на середину серпня.

Далі делегація, зробивши спільне фото на згадку та обмінявшись сувенірами, відвідала ЗОШ І-ІІІ ст. №3 в Ужгороді (Масарикову), де у рамках співпраці проведена часткова реконструкція будівлі, зокрема зовнішнього фасаду з відновленням напису за часів першої Чехословацької Республіки, обладнано клас для вивчення чеської мови, забезпечено підручниками чеської мови, організовано щорічний табір для українських дітей на Височині. Пані радниця Марія Кружікова тут щороку бере участь у першому дні нового навчального року та вітає першокласників. То ж оглянувши школу, гості з насолодою слухали виступи дітей на чеській мові.

Побувала делегація і в УжНУ, де в нинішньому році уже зреалізовано проект із енергозбереження, зокрема по заміні вікон на факультеті міжнародних відносин. Гостей зустрів ректор Володимир Смоланка та інші члени керівництва вишу. У ректораті відбулася ділова розмова про стан і перспективи співробітництва між університетами двох регіонів та проблеми, у вирішенні яких Край Височина міг би сприяти. Йдеться про заміну частини вікон філологічного факультету, реконструкцію та обладнання аудиторії для вивчення чеської мови, сприяння у проведенні літньої практики студентами богемістики. Особливої допомоги потребує університет у зміцненні викладацького складу лектором –носієм чеської мови зі ступенем кандидата філологічних наук (доктора філософії) на кафедру словацької філології для забезпечення навчальних дисциплін. Сторони домовились про спільні кроки у напрямку вирішення цих питань.

Традиційно делегація поклала квіти до пам’ятника Т.Г.Масарику.

У всіх заходах делегацію супроводжував голова обласної ради Михайло Рівіс.

Після обіду делегація побувала у Мукачеві, де оглянула реалізований минулого року проект із заміни вікон ДНЗ №18, в замку «Паланок» оглянула експозиції, в тому числі про співпрацю з Краєм Височина, а також у міській Ратуші мала зустріч з керівництвом міста.




Прес-служба Закарпатської обласної ради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp