Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Гості з Височини завітали до УжНУ

17 червня 2016 р., 21:00

За майже 9 років було майже 80 інвестиційних проектів

Співпраця тісна і плідна.


 Закарпатська область та чеський край Височина ось уже 9 років єднають тісні вузи транскордонної співпраці. За цей час вдалося реалізувати майже 80 інвестиційних проектів у сфері освіти, культури, охорони здоров’я у всіх районах області загальною вартістю більше 40 мільйонів гривень. Про це йшла мова під час низки зустрічей, які провели цими днями в Ужгороді члени делегації Височини на чолі з гетьманом краю Їржі Бєгоунеком.

Одним з результатів співпраці між Закарпаттям і Височиною стала зацікавленість місцевої молоді та батьків до чеської мови. Сьогодні її вивченням, за відповідними програмами Міністерства освіти України як другої іноземної мови, уже в трьох школах області охоплено понад 350 дітей, а з наступного навчального року її бажають вивчати ще в ряді шкіл. Однак задоволення цього бажання впирається у відсутність кваліфікованих освітян-богемістів.

У ході візиту чеська делегація відвідала Ужгородський національний університет, який два роки тому розпочав підготовку таких фахівців. Ректор Володимир Смоланка вітаючи гостей зауважив, що «у нас багато спільного в історії, а ще більше – у майбутньому» та розповів гостям про якісні перетворення, які сьогодні відбуваються у найбільшому виші Закарпаття у процесі його інтеграції у європейський освітній простір. Зокрема, УжНУ активно співпрацює із закордонними партнерами на основі 12 білатеральних угод, підписаних впродовж останніх двох років. Це угоди з Карловим університетом (м. Прага), університетами міст Пардубіце (Чехія), Порту (Португалія), Орадея (Румунія), Нові Сад (Сербія), Латвійським (м. Рига) та Литовським (м. Вільнюс) університетами, Ніредьгазьким коледжем (Угорщина), факультетом фізики, математики та інформатики та відділом експериментальної фізики університету ім. Я. Коменського (м. Братислава), греко-католицьким теологічним факультетом Пряшівського університету (Словаччина). Загалом УжНУ підтримує наукові та освітні стосунки з більш ніж 90 університетами з 17 країн світу. Водночас на кількох факультетах університету здобувають фахову освіту майже 400 іноземних громадян.

Для потреб освітніх закладів Закарпаття у 2013-14 академічному навчальному році на кафедрі словацької філології УжНУ було відкрито студії чеської мови та літератури. Нині там навчається 14 студентів, які забезпечені аудиторією богемістики та необхідною літературою. Сьогодні університет першочергово потребує допомоги у зміцненні викладацького складу – зокрема лектора-носія чеської мови зі ступенем кандидата філологічних наук (доктора філософії) для забезпечення викладання навчальних дисциплін, обладнання лінгафонного кабінету чеської мови, та сприяння у проведенні навчальних практик для студентів богемістики у Чехії. Професор В.Смоланка також подякував гостям за сприяння у реалізації масштабного спільного проекту з енергозбереження - заміну вікон на факультеті міжнародних відносин.

Гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек зазначив, що сьогодні слід користатися сприятливою нагодою поглиблювати співпрацю по всіх можливих напрямках та пообіцяв закарпатцям особисте всебічне сприяння у налагодженні прямих контактів з освітніми закладами Височини.

Відділ зв’язків з громадськістю УжНУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp