Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як полісмени краю в умовах масових заворушень працювали (ФОТО)

18 червня 2016 р., 14:23

На щастя, у рамках навчань.

Демонстрували свою професійність.

Працівники Головного управління національної поліції у Закарпатській області пройшли навчання з надання першої медичної допомоги під час масових заворушень. Поділилися досвідом з цього питання їх колеги – спеціалісти з Нацгвардії. Тренер Андрій Дякович розповів, що їх Перша медична рота Національної гвардії знає всі нюанси медичної справи не з підручників: хлопці витягували з лінії вогню поранених на 32 блокпості, під Дебальцевим та в інших «гарячих точках». Їм довелося в досить екстремальних умовах порівнювати, чим практика відрізняється від теорії. Подібне навчання для працівників поліції є актуальним, так як правоохоронці нерідко мають справу з серйозними пораненнями під час виїздів на місце злочину. В зону проведення АТО закарпатські стражі закону їздили нести службу також неодноразово. 

Найбільше наголошувалося під час лекції на вогнепальних, колотих ранах, хімічних та термічних опіках та евакуації потерпілих. Андрій Дякович наголосив, що в нинішній час обіг незареєстрованої зброї є не надуманою проблемою, а паралітичний газ зловмисники можуть робити з підручних матеріалів. Нацгвардієць, який родом із Львова, розповів, що у їх місті був випадок виготовлення такої зброї в побутових умовах. Перше, на що звернув увагу Андрій Дякович під час надання першої медичної допомоги – обеззброєння пораненого. Нацгвардієць пояснює, що немає різниці, хто отримав травму – в стані больового шоку кожна людина несе небезпеку. «Накладання джгута для зупинки крові – це доволі болюча процедура. 


Навіть беззбройна людина може спробувати нападати і хоча б вкусити того, хто надає допомогу. Давати знеболюючі препарати не можна, адже, потрапивши до лікаря, пацієнт не зможе адекватно описати медику свій стан, і через це можна вчасно не діагностувати внутрішню кровотечу», – розповів Андрій Дякович. Нацгвардієць наголосив, що евакуація потерпілих під час масового заворушення має відбуватися в напрямку до найближчої карети «швидкої допомоги», при цьому не потрібно реагувати на крики поранених, спроби переконати, що від втручання вони почувають себе гірше. Андрій Дякович запевнив, що в шоковому стані така поведінка є нормою. Спеціалісти Нацгвардії розповіли про медичні аспекти надання допомоги при серйозних ранах, перечислили переваги використання турнікетів та прищепок перед джгутом та порівняли медпрепарати та спорядження вітчизняного виробництва та їх ізраїльські та американські еквіваленти. Крім навчання роботі в умовах масових заворушень, Андрій Дякович розповів про нюанси порятунку людей, кінцівки яких опинилися під завалами. Нацгвардієць наголосив, що звільняти людей з такої пастки, якщо з моменту трагедії пройшло більше 2-3 годин, не можна: потрібно спочатку накласти джгут вище місця поранення і лиш тоді вивільняти кінцівку. По завершенні лекції Андрій Дякович відповів на численні запитання правоохоронців.

 Відділ комунікації ГУНП у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp