Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородців повели у минуле (ФОТО)

20 червня 2016 р., 15:02

На 40 років

В центрі Ужгорода.

 

У неділю, 19 червня, в Ужгороді відбулася визначна культурна подія, яка викликала зацікавленість у багатьох шанувальників народного мистецтва, – Заслужений академічний Закарпатський народний хор презентував ужгородцям та гостям міста історичний концерт «Зазирнім у минулость».

Святкову програму приурочили до 70-річчя від дати першого сольного концерту Закарпатського ансамблю пісні і танцю (саме така перша назва головного хору краю) та 120-ої річниці з дня народження Петра Милославського – засновника та керівника колективу. Понад чотири години артисти дарували своїм шанувальникам неймовірні емоції, створивши справжнє свято пісні і танцю у день Святої Трійці.

Дійство почалося своєрідним мистецьким флеш-мобом на площі Театральній. Учасники колективу спільно з гостями культурно-мистецького заходу поринули в атмосферу 70-річної давнини.

Центром міста прогулювалися артисти в образах Ужгородського міського голови 1946 року Петра Сови, першого керівника хору Петра Милославського.

Шанувальники також підтримали ідею улюбленого колективу, одягнувши ретро-вбрання і перевтілившись в образи городян післявоєнного міста над Ужем.

Після вуличної вистави артисти з глядачами перемістилися до Закарпатського академічного театру ляльок “Бавка”, на сцені якого і відбувся історичний концерт 70 років тому.

Закарпатські митці вбралися в автентичні костюми, люб’язно надані Закарпатським обласним музеєм архітектури й побуту, та представили номери, які виконувалися 17 червня 1946 року. В фойє театру була представлена виставка зі старих афіш, фотоальбомів, народного вбрання та інших архівних матеріалів хору.

Художній керівник та головний диригент колективу Наталія Петій-Потапчук не приховувала радості, що її оригінальний задум і давня мрія нарешті втілена у життя.

Під час історичного концерту глядачі, серед яких були культурні діячі, письменники, художники, а також пересічні громадяни з дітьми, мали можливість насолодитися творами, які є золотим фондом Закарпатського народного хору.
Музичний супровід забезпечили два баяністи – Михайло Рибалко та Михайло Бровді, адже оркестрова група з’явилася лише в 50-х роках. До виконання «Молитви за Україну» приєдналися і глядачі.

Потім святкування перенеслося на площу Євгена Фенцика перед нинішньою філармонією, де митці продемонстрували все найкраще зі свого репертуару, який формувався сім десятиліть. Артисти провели майстер-клас для всіх бажаючих навчитися танцювати «Закарпатський увиванець».

Родзинкою став оголошений конкурс серед глядачів на кращий образ далекої епохи. Переможцями визнано подружжя Галини та Миколи Токарєвих, яке вразило журі елегантністю свого ретро-вбрання.

Вікторія Німець перемогла у номінації «Кращий жіночий образ».

У розмові з кореспондентом «Карпатського об’єктива» пані Вікторія зізналася, що до створення образу поставилася серйозно: «Про цю подію довідалася декілька тижнів тому. В мене з’явилася цікавість. Після перегляду відео, фото, на яких був Ужгород тих далеких часів, приступила до створення образу. Деякі речі мала, пошила спідницю та купила шляпку. У створенні образу важливими є аксесуари: капелюх, рукавички, сумочка».
Всі переможці отримали диски головного хору Срібної Землі та сувеніри з дерева.
Черговий виступ Закарпатського народного хору вдався на славу. Без сумніву, що ця подія буде вписана золотими літерами в історію Срібної Землі. Відрадно, що у часи, коли на культуру не вистачає грошей, закарпатські хористи з її очільниками докладають максимум зусиль, аби зберегти і передати наступним поколінням народне мистецтво, яке здатне зачепити найпотаємніші струни людської душі.

Тетяна Грицищук, фото автора

«Карпатський об’єктив»


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp