Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці з особливими потребами дізнавалися про свої права (ФОТО)

25 червня 2016 р., 16:13

Протягом трьох годин обговорювали важливі питання

Днями у малому залі Закарпатської ОДА відбувся круглий стіл на тему «Права людини та обов’язки держави. Соціальні права та проблеми подолання дискримінації». Кермував на заході Голова Закарпатського обласного товариства інвалідів ВОІ СОІУ Денис Сухотін.

 

З доповідями на дійстві виступили: обласний реабілітолог -  Єва Райніш,начальник управління у справах інвалідів, ветеранів війни та стаціонарних установ департаменту соціального захисту населення - В’ячеслав Микулець, адвокат, голова ГО «Ужгородська громадська рада» Олександр Пересоляк та начальник відділу державної реєстрації ДЗМІ та громадських формувань Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Олександр Горзов.

Пані Єва розповіла про сферу медицини в краї, доповіла, які права на лікування мають особи з особливими потребами. Пані Єва зазначила, що в області діє 45 пільгових аптек, але найкраще вони працюють на Рахівщині.

Також реабілітолог розповіла про проблему з ІПР (індивідуальний план реабілітації), адже цей план мають видавати тільки особам, у котрих є група інвалідності, а люди часом стикаються з тим, що ІПР просять і у тих, кому потрібне зубопротезування, але групи їх нема. Також серед проблем - недостатнє фінансування медичної сфери, адже фінансують їх лиш на 30% з потрібних понад 2 мільйонів гривень. Також важливе медичне питання порушила представник громадської організації «Надія» Галина Марканич, вона розповіла про те, що виховує сина з важкою формою розумової відсталості, який на всі болі реагує агресією, тому медики часто не можуть допомогти йому. Жінка запропонувала створити в місті хоч одне відділення, де б надавали кваліфіковану медичну допомогу таким хворим, як її 25-річний син.

В’ячеслав Микулець у своїй доповіді розповів про соціальний захист людей з особливими потребами. Зауважив, що наразі у наявності є путівки до Закарпатських санаторіїв «Синяк», «Карпати», «Поляна» та «Сонячне Закарпаття». Також розповів про нововведення, які стосуються людей з інвалідністю, які мають авто – тепер автівки не обов’язково віддавати державі у разі смерті власника, його можуть залишити собі родичі цієї особи. Однак, В’ячеслав Іванович зауважив, що наразі автівки тим, хто стоїть на черзі не видають, і невідомо, коли справа зрушить з місця. Також посадовець не оминув тему одноразової допомоги, і закликав звертатися за нею лише тим, кому вона й справді необхідна, аби уникати конфліктних ситуацій та відмов.

Адвокат Олександр Пересоляк влаштував для присутніх вікторину, під час якої розповідав про права людей у сфері документації: скарги, заяви, пропозиції, інформаційні запити. Пан Олександр задавав запитання присутнім і за кожну правильну відповідь людина отримувала цукерку.

Таким от шляхом гри адвокат дієво розповів про основні права. А Олександр Горзов повідав про зміни у статутах організацій, які слід внести до 2017 року у зв’язку зі змінами у законодавстві. Протягом трьох годин учасники семінару багато дізналися про свої права, але й немало питань так і залишилися питаннями, тому Голова Закарпатського обласного товариства інвалідів ВОІ СОІУ Денис Сухотін налаштований надалі проводити подібні правові заходи.

Вікторія Лисюк, «Час Закарпаття»






Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp