Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У "Синевирі" розпочалась навчально-польова практика (ФОТО)

26 травня 2014 р., 11:02

Студенти Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова приїхали на практику до однієї з "родзинок" Закарпаття.

Підписана 17 січня 2011 року угода про співпрацю між національним природним парком «Синевир» та Національним педагогічним університетом ім. М.Драгоманова дала початок активному розвитку наукової бази установи. Відповідно до умов договору, для вивчення біологічного різноманіття національного парку та проведення наукових досліджень залучено багато науковців, аспірантів та студентів університету. Разом з цим студенти мають можливість проходити навчально-польову практику, збирати матеріали для своїх досліджень при написанні курсових та дипломних робіт.

Для ефективного виконання науково-дослідних робіт в урочищі Квасовець облаштовано науково-навчальний центр «Синевир» (ННЦ «Синевир») університету. Щороку тут проходять навчально-польову практику студенти вузу, адже НПП «Синевир» має багатий науковий матеріал для майбутніх біологів, географів, екологів, менеджерів з туризму.

{g}

Протягом останніх двох тижнів на базі ННЦ «Синевир» проходять навчально-польову практику студенти 2- курсу географічного факультету. Студенти вчаться під керівництвом доцента кафедри зоології, кандидата біологічних наук Тетяни Настенко, доцента кафедри фізичної географії, кандидата географічних наук Ольги Винарчук, та викладачки кафедри фізичної географії Оксани Савченко.

Для ознайомлення з унікальними місцями національного парку для них було організовано екскурсійний день, який включав подорожі до візит-центру НПП «Синевир», Музею лісосплаву, Реабілітаційного центру бурих ведмедів, науково-дослідної ділянки рідкісних рослин та озера Синевир.

У візит-центрі природоохоронної установи під керівництвом директора НПП «Синевир» Миколи Дербака для студентів було організовано «круглий стіл» на тему «Екологічні проблеми Українських Карпат». Вступною частиною директора була розповідь про національний природний парк, його структуру, діяльність та основні завдання, які поставлені перед установою. Та особливу увагу було приділено питанням екології та охорони навколишнього середовища, які завжди є актуальними і викликають чималий інтерес в суспільстві. Також перед майбутніми географами виступив директор НЦЦ «Синевир» Анатолій Дербак, який наголосив на важливості охорони природи.

В ході активної дискусії, майбутні спеціалісти висловлювали свої думки, вносили пропозиції, а працівники національного парку в свою чергу поділилися з ними досвідом по актуальним питаннями сфери екології.

Після «круглого столу» учасники переглянули фільм про національний природний парк «Синевир» та відвідали Музей лісосплаву. Студентів захопила розповідь про те, як в давнину горяни сплавляли по річці бокори, вони побачили та потримали в руках старовинні речі вжитку тощо.

Студентам було дуже цікаво відвідати науково-дослідну ділянку рідкісних рослин. А ще приємною несподіванкою для них було зустрітися там з Світланою Зиман, професором, доктором біологічних наук, головним науковим співробітником Інституту ботаніки ім. М.Холодного НАН України.

На даній ділянці налічується близько тисяча екземплярів, а це близько ста видів рідких гірських рослин. Світлана Миколаївна охоче розповіла багато цікавого про флору Карпат, відповіла на численні запитання студентів.

Наступним місцем зупинки був Реабілітаційний центр бурих ведмедів. Побачити найбільших хижаків України виявили бажання всі. Керуючий центром Ярослав Бундзяк привітно зустрів гостей, розповів їм про роботу центру та його мешканців, про їх минуле та теперішнє життя. Виявляється в кожного ведмедя своя історія, така не подібна на інші, і така зворушлива… Та це в минулому, зараз ведмеді живуть іншим життям. Наразі в Реабілітаційному центрі перебуває 12 ведмедів, для них тут створені всі умови, щоб вони почували себе комфортно і затишно.

Справжньою родзинкою подорожі стала екскурсія до Перлини Українських Карпат – славнозвісного Синевирського озера. Піднявшись на висоту 989 метрів над рівнем моря (саме на такій висоті розташоване озеро), всі були приємно вражені неповторною красою довколишніх гір та краєвидів і самої водойми. Опинившись серед мальовничої тиші, кожен, мабуть, відчув його унікальність та магічну привабливість. Всі виявили бажання пройтись екологічною стежкою навколо озера, щоб ще раз намилуватися краєвидами, відчути на собі легкий подих гірського вітру.

Стомлені, але з масою приємних вражень, студенти поверталися до навчальної бази. Сподіваємось, що такі екскурсії збагатять молодь новими цікавими і корисними відомостями , які стануть їм у нагоді під час подальшого навчання і практики.

НПП "Синевир"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp