Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Перечинщині мешкають червонокнижні жуки-носороги

1 липня 2016 р., 17:47

А ви вже зустрічали цього унікального жука?

Жук-носоріг європейський широко поширений на Закарпатті.

Назва «носоріг» дуже вдало підходить, щоб описати це комаха. Свого тезку із ссавців жук нагадує не тільки присутністю рогу, але й формою тіла, наявністю товстої хітиновою броні. Розміри європейського жука не перевищують 4 см, повідомляє Закарпатське ОУЛМГ.

Як літає жук носоріг

Згідно законам фізики жук-носоріг не може літати - його тіло не здатні підняти в повітря легкі крила. Але не дивлячись на фізичні закони - жук-носоріг непогано літає. Проводилися спеціальні досліди, в яких «мічені» жуки долали відстань у 50 км без посадки (перелітали Ла-Манш). Пояснити феномен польоту жука поки не вдалося. Проте вчені з'ясували, що надкрила жука під ультрафіолетом має властивості напівпровідника, крім того маленькі волоски, розташовані в нижній частині тіла здатні накопичувати електростатичний заряд, за принципом конденсатора.

Вчені не залишили без уваги і ріг жука. Виявилося, що ріг дуже схожий на мікросхему - різні його ділянки при вимірюванні показують різну величину опору, виявляючи властивості напівпровідників.

Німецький вчений Ріхард Кун назвав жука-носорога моделлю природного антигравитора. Можливо, в майбутньому вдасться не тільки пояснити політ жука, але і застосувати такий спосіб польоту для людини.

Жуки поселяються в широколистяних лісах, віддаючи перевагу дубравам, заростей верби і березовим гаях. У лісостепах будинком комахи стають різні типи лісів і штучні насадження.

Незважаючи на свої розміри, зовнішній вигляд і наявності відносної грубої сили, жук-носоріг не вважається шкідливих комах і він не здатний вкусити або вжалити. У деяких країнах, наприклад в Японії жуки-носороги вважаються чудовими створіннями, їх личинки продаються в магазинах, але не для того щоб використовувати як насадку для лову риб, а як домашня тварина. Власники личинок бачать, як їх вихованець переживає повний цикл перетворень - з маленької личинки виростає величезний жук.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp