Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті запрацює Регіональна агенція розвитку краю (ФОТО)

4 липня 2016 р., 11:52

Аби ефективніше використовувати ресурси

От таке персректива.

А голову облради Михайла Рівіса уповноважено представляти інтереси засновника Агенції регіонального розвитку Закарпатської області.

Для соціально-економічного розвитку, формування інвестиційної привабливості та залучення інвестицій в економіку Закарпаття, обласна рада на другому пленарному засіданні третьої сесії ухвалила рішення про підготовку робочої групи з питання створення Агенції регіонального розвитку Закарпатської області. Та забезпечити комплекс організаційно-правових заходів із заснування Агенції регіонального розвитку Закарпатського краю. Також уповноважено голову Закарпатської обласної ради VII скликання Рівіса Михайла Михайловича представляти інтереси засновника Агенції при затвердженні установчих документів, обранні органів управління та підписати установчі документи від імені обласної ради.

Відповідно до Постанови КМУ (№258 від 11.02.2016), якою й регламентується діяльність Агенції, вона повинна допомогти нашим громадам більш ефективно використовувати ресурси (інформаційні, ресурси Стратегій розвитку, транскордонної співпраці тощо). Обласний депутат Денис Ман, який ініціював створення даної Агенції, поділився питаннями, котрі ляжуть на плечі Агенції регіонального розвитку.

- Найперше - область досі не має вирішеного питання про перспективний план, що може створити в майбутньому ризики при розподілі та доведенні нам субвенції та коштів фонду регіонального розвитку, - каже Денис Ман.

В області діє Регіональна стратегія до 2020 року, прийнята та затверджена депутатами обласної ради. Там визначені чіткі стратегічні кроки. Коли вона розроблялася, були проведені серйозні аналітичні роботи, чітко окреслилися проблемні питання області. В ОДА всі структурні підрозділи працюють над їх вирішенням, розробленні десятки регіональних програм. І все ж велика кількість проблем не знаходять свого рішення.

- У нас незавершеного будівництва в області на суму 848 мільйонів гривень! Органи самоврядування повинні визначитися, що з ними робити. А ми, коли спрямовуємо кошти на округи, не можемо забувати про обласні заклади та про незавершене будівництво. У першому випадку намагаємося вирішити всі поточні проблеми міст і районів за рахунок обласного бюджету, крайові ж заклади залишаються недофінансованими. У другому – збільшуємо з року в рік незавершене будівництво, кошти, вкладені в попередні роки в будівництво шкіл та садочків, лікарень тощо, - пояснив Денис Ман.

Україна є учасником об’єднань транскордонного співробітництва, може брати участь у програмах транскордонного співробітництва та залучати кошти Європейського Союзу. На рівні області немає координуючого органу, який би допоміг сільським громадам швидко орієнтуватися в можливостях залучення додаткових ресурсів.

Питання щодо об’єднання громад в області залишається одним із найгостріших. Тячівська та Вільховецька територіальна громади на своєму прикладі показують, як можна залучити додаткові кошти на розвиток інфраструктури цих громад. Продовження просвітницької роботи та організаційна і консультаційна допомога на фаховій основі теж повинна координуватися певною структурою.

Це невеликий перелік проблемних питань, за словами Д.Мана, які мають отримати поштовх у вирішенні при утворенні Агенції регіонального розвитку.


Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp