Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Солотвинський солерудник цікавить Євросоюз (ФОТО)

4 липня 2016 р., 16:00

Говорять експерти

Те, що не залишиться поза увагою.

 

На Закарпатті перебуває експертна комісія Євросоюзу. Спільно зі спеціалістами Угорщини на чолі з представником Уряду сусідньої країни Іштваном Йоо фахівці проаналізують стан справ на Державному підприємстві «Солотвинський солерудник». До ЄС за допомогою з ініціативи Закарпатської облради на початку року звернувся Уряд України, у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалася на закарпатських солекопальнях. Нині експерти європейської комісії з гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями прагнуть на місці оцінити існуючі загрози.
У понеділок, 4 липня, з командою спеціалістів зустрівся голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.
--Видобувні роботи на солеруднику зупинилися майже десять років тому. Збільшення притоку підземних вод призвели до затоплення гірничих виробок, роботу припинили алергологічні лікарні, на території утворюються карстові провалля, -- розповів Г. Москаль, характеризуючи ситуацію. – Існує загроза потрапляння вод з цієї території до річки Тиса. Це стане екологічною катастрофою не тільки для Закарпаття та сусідньої Угорщини, але й для всієї Європи.
Керівник краю також наголосив на важливості закарпатського солерудника, як виробничого об’єкта. За його словами, єдина шахта, яка нині забезпечує сіллю країну – підприємство «Артемсіль» - знаходиться за два десятки кілометрів від зони бойових дій на сході держави.
Як наголосив представник Генерального Директорату Європейської Комісії Едмундс Акітіс, фахівці Євросоюзу на Закарпатті сьогодні перебувають з оціночною місією. «Ми вивчимо ситуацію на місці, зробимо оцінки, щоб розробити проекти для приїзду фахівців експертної групи. Це досить довгий шлях, на якому ми почали робити перші кроки», - сказав він.
Протягом дня представники Єврокомісії проводять зустрічі з фахівцями профільних міністерств та відомств України, які прибули на Закарпаття. Серед них, зокрема, посадовці міністерств аграрної політики та продовольства України, екології та природних ресурсів, Державної служби з надзвичайних ситуацій. Робоча зустріч триває за участі в.о. голови облради Йосипа Борто та заступника голови ОДА Віктора Мікуліна, а також спеціалістів обласних управлінь.
У вівторок експерти ЄС відвідають Солотвинський солерудник.

{g}

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp