Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські роми руйнують стереотипи

6 липня 2016 р., 18:41

Вчатьсяч, перемагають, подорожують.

Вступають в УжНУ.

Нині там навчається 12 студентів-ромів, а один із них переміг у конкурсі «Успішна людина» та побував як переможець у США.

Для реалізації чинного законодавства України про забезпечення прав національних меншин у галузі освіти, ромські школярі краю залучаються до участі в учнівських олімпіадах, йдеться у звіті Про виконання Програми «Ромське населення Закарпаття» на 2012 – 2015 роки», який депутати затвердили на 2-му пленарному засіданні 3-ої сесії облради.

Слід сказати, що учні-роми із задоволенням беруть участь у міських, районних, обласних оглядах художньої самодіяльності, конкурсі на краще читання художніх текстів угорською мовою ім. Ф. Казінці, в огляді-конкурсі на краще читання творів Т.Г.Шевченка серед національних шкіл.

Значна увага приділяється роботі з обдарованою молоддю. Так, у ДВНЗ Ужгородський національний університет здобувають вищу освіту 12 осіб ромської народності. Студент факультету суспільних наук Мирослав Горват переміг у конкурсі «Успішна людина» та побував як переможець у США. За результатами навчання випускник 11 класу Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 Іршавського району Гога Микола Олександрович навчається на І курсі Мукачівського аграрного коледжу (туристичний відділ). Минулоріч в УжНУ здобувають вищу освіту 4 особи ромської народності.

Вирішується питання щодо запровадження у класах, де навчаються діти-роми, профілю трудового навчання з урахуванням традиційних ромських ремесел. Однак на сьогодні з цього предмета немає навчальної програми з відповідним грифом Міністерства освіти і науки України. Водночас учні ромської національності із задоволенням працюють у різних гуртках.

Закарпатський обласний палац дітей та юнацтва «ПАДІЮН» проводить значну роботу по сприянню системній підготовці молодих ромів у музичній та хореографічній сферах. Значним досягненням є те, що у палаці діє ромський дитячий музичний ансамбль «Лаутарі». Він – незмінний учасник багатьох концертних програм палацу, учасник міжнародного джазового фестивалю «Пап-джаз-фест». За три роки силами ансамблю вперше проведено новорічний концерт для ромських дітей області. Вихованець продюсерського центру «ПАДІЮН», талановитий вокаліст В. Горват, бере участь у різноманітних масових заходах різного рівня. Крім того, торік за рахунок Програми «Ромське населення Закарпаття» виділено кошти для закупівлі музичних інструментів зазначеному ромському дитячому музичному ансамблю «Лаутарі».


Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp