Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Олена Макара - про роботу Ужгородської міськради

12 липня 2016 р., 15:52

Каже, для Ужгорода треба зробити щось хороше

Бо воно того заслуговує.

Як працюють «гвинтики» структурних підрозділів Ужгородської міської ради? Про це – розмова з керуючим справами виконкому Оленою Макарою.

– Олено Михайлівно, з часу вашого призначення на посаду керуючого справами виконкому минуло більше півроку – що змінилося відтоді у роботі міськвиконкому?

– За функціональними повноваженнями до моїх обов’язків входить координація роботи відділів, які традиційно складали апарат виконавчого комітету, а саме: відділ організаційної роботи та внутрішньої політики, загальний відділ, відділ роботи із зверненнями громадян, протокольний відділ, архівний відділ, відділ кадрової роботи, нагород та спецроботи, господарсько-експлуатаційний відділ, відділ ведення Державного реєстру виборців і нещодавно відновлений відділ програмного та комп’ютерного забезпечення. Це ті структурні підрозділи, які, сказати б, організаційно, кадрово, документаційно і матеріально-технічно забезпечують діяльність виконавчого комітету.

Одним із перших наших кроків був перегляд структури апарату ради та її виконавчого комітету з урахуванням делегованих нам у рамках децентралізації нових повноважень. Тому довелося створити чотири нові структурні підрозділи: відділ державного архітектурно-будівельного контролю, відділ реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, відділ реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, відділ реєстрації місця проживання, а також додати одиниці у ряді виконавчих органів, наприклад, у відділі роботи із зверненнями громадян — у зв’язку із запровадженням електронних звернень, електронних петицій та звернень через систему “Відкрите місто”… У той же час віднайшли резерви для внутрішньої оптимізації в межах різних підрозділів – переглянули їхній кількісний склад, деякі виконавчі органи було ліквідовано або реорганізовано. У підсумку до структури міської ради увійшли 33 структурні підрозділи, а загальна чисельність апарату ради та виконавчих органів ради становить 299 одиниць.

Така цифра може видатися комусь завеликою. Ризикую наразитися на критику, втім скажу, що нині всі наші структурні підрозділи працюють зі збільшеним навантаженням і по окремих із них уже є потреба в підсиленні. Так, зростає кількість адміністративних послуг — на цей момент їх додалося шість, три з яких — реєстраційні — сказала б, є високозатребуваними.До прикладу, з питань реєстрації місця проживання на день може звернутися і до 100 заявників. Це величезний обсяг роботи. За наявною інформацією, до кінця року нам передадуть і частину повноважень з реєстрації актів цивільного стану. Звичайно, це ляже додатковим навантаженням на наших працівників…

– Як можете охарактеризувати діяльність виконавчих органів?

– Якщо говорити про підпорядковані мені “апаратні” підрозділи, то їхню діяльність можна порівняти з роботою по домогосподарству — вона рутинна і на перший погляд непомітна, втім саме на ній тримається усталений порядок. Основними ж у нашій роботі є чіткість, своєчасність і, звісно, професіоналізм. На щастя — і це один із плюсів, — основу нашої команди складають досвідчені фахівці, які в системі місцевого самоврядування уже багато років. Тож працюємо злагоджено і об’єднуємо зусилля, аби впоратись із тим чи іншим завданням. А їх у нас чимало. На сьогодні, зокрема, ми вже здійснили процедуру затвердження сесією нових положень про структурні підрозділи; переглянули посадові інструкції, склад комісій виконавчого комітету; розробили основоположний документ нашої діяльності — Регламент виконавчого комітету та виконавчих органів ради. Звісно, цей “документаційний” перелік значно ширший, але не перевантажуватиму вашу увагу… Крім того, оскільки в нашій роботі постійно з’являється щось нове, приділяємо увагу й навчанню працівників. Ось і цього тижня провели розширене навчання для керівників структурних підрозділів з питань Регламенту виконавчого комітету та виконавчих органів влади.

Що ж до колективу міської ради загалом, то більша його частина — відповідальні працівники, які вболівають за справу і яких сміливо можна назвати надійними командними гравцями.

Хочу відзначити, що наразі йде відчутне омолодження колективу. З початку нашої каденції відбулося вже сім конкурсів із прийому на роботу. Приємно, що молоді люди, які за їх результатами прийшли до нас, мають гарні ділові якості і справді радують як виконавці. Зрозуміло, знань із апаратної роботи їм бракує, однак є велике бажання вчитися і працювати, тому таких людей вітаємо в колективі. Крім того, вони вносять свіжий струмінь у нашу роботу. Знання та досвід старшого покоління і бачення сучасних процесів молодими дають хороший результат.

– До ваших обов’язків також належить підготовка та організація засідань виконавчого комітету як колегіального органу…


— Так. Відповідно до Регламенту, зазвичай засідання виконкому відбуваються двічі на місяць, другої та четвертої середи. А протягом двотижневої перерви між засіданнями набігає велика кількість питань, які необхідно розглянути. Вони стосуються, зокрема, попереднього розгляду проектів міських програм соціально-економічного і культурного розвитку, цільових програм з інших питань, а також рішень, що вносяться на розгляд міської ради; заслуховування звітів про роботу керівників підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності, виконання рішень міської ради та виконкому та інших. Найбільшою ж частиною з питань, які розглядаються виконкомом, є прийняття рішень із надання адміністративних послуг у різних сферах.

У процесі підготовки та прийняття рішень велику увагу приділяємо якості документів як у плані відповідності закону, так і грамотності оформлення. Жорстко дотримуємося вимоги Закону “Про доступ до публічної інформації” щодо оприлюднення проектів та самих рішень. На сьогодні жоден неоприлюднений і не підготовлений належним чином проект рішення на розгляд виконкому не вноситься, що вважаю нашим досягненням за ці півроку.

Загалом діяльність виконкому є відкритою та прозорою, що забезпечується шляхом розміщення інформації про неї на офіційному сайті міської ради, публікацій у ЗМІ, доступу до засідань представників громадськості та журналістів.

– Серед озвучених вами на початку каденції пріоритетів було запровадження в міській раді електронного документообігу. На якому етапі нині цей процес?

– Не все так просто і швидко відбувається, як би нам хотілося. Але ми працюємо в цьому напрямі – прийняли Програму інформатизації, котрою передбачили на цей рік розгортання структурованої кабельної мережі, завдяки якій згодом об’єднаємо всі структурні підрозділи. А наступним кроком стане запровадження електронного документообігу. До речі, в системі електронного документообігу локально вже працює ЦНАП.

Наразі проект побудови згаданої мережі проходить експертизу. Його довелося підкоригувати, оскільки цього року плануємо провести реконструкцію першого поверху міської ради, з тим, щоб облаштувати його під ті структурні підрозділи, які працюватимуть безпосередньо на прийомі громадян, а отже, змінюється конфігурація відділів.

Паралельно приступили до закупівлі оргтехніки, наявність якої є необхідним фактором у запровадженні електронного документообігу. Багато років із різних причин, серед яких найперше відсутність достатнього фінансування, забезпечення структурних підрозділів міської ради оргтехнікою відбувалося вкрай незадовільно. Тому подекуди обладнання не витримує жодної критики. Слава Богу, нині фінансування дозволяє рухатися до усунення цієї прогалини. Першу партію необхідної техніки ми вже придбали, тож забезпечуємо нею, насамперед новостворені структурні підрозділи.

– Що можете виокремити з подальших пріоритетних планів на найближчий час?

– У будівлі міської ради давно не було ремонту, меблі переважно з радянських часів. Так само застаріла система опалення — споруда досі знаходиться в мережі з рядом інших установ. Добре, що минула зима була більш-менш теплою, бо 8 стояків в адмінбудівлі не функціонували, а це значить 32 кабінети не опалювалися. Тендерна процедура по котельні вже завершена, тож сподіваємося, що в новий опалювальний сезон увійдемо з власною системою опалення. У будь-якому разі дивимося вперед з оптимізмом, бо інакше не буде здійснення цих задумів.

– Олено Михайлівно, ваша посада не з простих, робота напружена і вимагає багато часу, але, окрім усього, ви й дружина, бабуся. Як змінюєте налаштування з роботи на дім і навпаки?


– Початок на новій посаді дався непросто — одразу додалося багато, часом знайомих лише поверхово, обов’язків, а часу на “розкачування” не було. Довелося багато вчитися і водночас приймати відповідальні рішення, адже робота вимагала свого. Навіть ночами нормально не спалося, поки в голові все не розклалося по своїх поличках.

Але сім’я з розумінням поставилася до змін у моєму житті. Навпаки, вони мене десь стимулювали, підтримали, що треба рухатися далі. Напевно, позитивний момент той, що в мене вже дорослі діти, мають свої родини і не потребують занадто багато моєї уваги. Частину сімейних справ, які були на мені, перебрала на себе донька. Це я тепер уже знову потроху повертаюся до традиційно своїх обов’язків. Я не розриваюсь між сім’єю і роботою, можу присвятити себе самовдосконаленню та професійному зростанню. У той же час вихідні і свята — це час для моєї родини, це ті дні, коли я намагаюся більше уваги приділити своїм близьким, побалувати їх чимось смачненьким, а найголовніше — вдосталь насолодитися спілкуванням з онучечкою.

– Чого прагнете?


– Не втомлююся говорити на різних рівнях: як у спілкуванні з депутатами, з котрими, до речі, встановилися хороші конструктивні стосунки, так і з колегами-”міськрадівцями” — про те, що ми спільно мусимо зробити щось хороше для нашого міста, бо воно на це заслуговує.

Розмовляла Ольга ПАЛОШ, газета "Ужгород"



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp