Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці та румуни зібралися в унікальному музеї (ФОТО)

26 липня 2016 р., 11:00

Всіх згуртувала дружба

На Днях добросусідства

Традиційне свято дружби двох народів – українців та румунів, які століттями колись жили разом і переплелися у родинні стосунки, відбулося у неділю, 24 липня, на околицях мальовничого містечка Сігет Мармацієй.

{g}

Поважну делегацію на чолі з першими особами Закарпаття - Геннадієм Москалем та Михайлом Рівісом, гостинно зустрічали румунські колеги на середині моста через р.Тису, який з’єднує міжнародні пункти пропуску «Солотвино-Сігет».

Вперше цей міжнародний фестиваль відбувся тут у 2002 році з ініціативи тодішнього голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, після чого 14 років не проводився взагалі. Саме Г.Москаль став ініціатором відновлення свята й цього разу. У жовтні минулого року Дні добросусідства України та Румунії (у рамках прикордонних Рахівщини й Тячівщини з українського боку та повіту Марамуреш із румунського) відсвяткували в закарпатській Білій Церкві. Теперішнє свято стало символічним кроком у відповідь із боку Марамуреша.

Урочиста частина розпочалася на мості через Тису, який з’єднує дві країни, а далі свято перемістилося в етнографічний музей під відкритим небом. Незважаючи на спеку, Дні добросусідства відвідала величезна кількість людей, для яких виступали фольклорні колективи з прикордонних областей, діяли виставки-продажі сувенірів, працювали кухні з національними стравами тощо.
Як зазначив у своєму вітальному слові голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, «є два погані «сусіди» – великі ріки й довгі дорогі. Але з хорошими сусідами будуємо через ріки мости, а довгу дорогу до благополуччя проходимо пліч-о-пліч. Ще кажуть, що краще посваритися з тещею, ніж із сусідом! Закарпаття і Марамуреш у своїй спільній історії завжди були , є і будуть хорошими сусідами й друзями…»

Закарпатську делегацію на святі представляли керівники області Геннадій Москаль та Михайло Рівіс, голови райдержадміністрацій, міський голова м.Хуст, керівники силових та контролюючих структур, фольклорні колективи, народні майстри.
Наступного року Дні добросусідства України та Румунії в рамках повіту Марамуреш та прикордонних районів Закарпаття відбудуться на українському боці.

Перейшовши українсько-румунський кордон, закарпатців запросили до етнографічного музею Сату Марамуреш, де під відкритим небом помпезно та масштабно пройшов українсько-румунський День добросусідства. Зі сцени гості свята дякували господарям за теплий прийом та єднання двох дружніх народів.

- Від імені депутатського корпусу Закарпаття щиро вдячний за добру традицію проводити День добросусідства поблизу наших кордонів. Адже це свято ще більше поєднує народи двох дружніх країн, у яких багатовікова спільна історія, культура та духовні надбання. Тут ми маємо можливість визначити наші спільні наміри на перспективу жителів прикордонних регіонів України та Румунії, - виступаючи, зазначив Михайло Рівіс. Він щиро побажав румунським колегам здійснення усіх задумів, нових звершень у розбудові краю, зміцнення та процвітання обох демократичних держав.

Після виступів усіх поважних осіб відбулося офіційне підписання Програми спільних дій Закарпатської ОДА та Префектури повіту Марамуреш на 2017 рік, а також мерами Хуста та Сігет підписано угоду про співпрацю між містами. Перед глядачами свята виступили народні ансамблі «Трансільванія», «Бичківські музики», «Калінештені Тирі Марамуреш» та багато інших.

Вже у неофіційній обстановці Михайло Рівіс обговорив з префектом повіту Марамуреш Себастіаном Міхаєм Лупуцом та головою повітової ради про розбудову прикордонної інфраструктури, транскордонне співробітництво територіальних громад двох регіонів та як спільно протистояти екологічним лихам, які часто приносять повені та буревії.

Михайло Рівіс розповів колегам, що нині Закарпатська обласна рада приділяє особливу увагу налагодженню та розвитку прикордонних зв’язків для подальшого економічного зростання, поліпшення інвестиційного клімату. Та наголосив, що такі неформальні зустрічі на кордоні якраз зміцнюють довготривалі зв’язки, сприяють збереженню мовної, культурної та релігійної ідентичності українців та румунів.

Найцікавіше дійство відбувалося після урочистостей. На території музею села, де розташовані дерев’яні хатинки позаминулого століття з величезними дерев’яними воротами зі скрипом відкривали гостям межу між сучасністю і первозданністю автентичної румунської культури.

Обходячи кожен двір, закарпатці впевнилися, що тут бережуть багатовікову спадщину традицій румунського краю, джерел фольклору у старих піснях, танцях, народному музикуванні, костюмах, етнографічній атрибутиці, народних ремеслах. Музей село вдало поєднав мальовничість карпатських гір, зелені сади, серед яких дбайливо встановлені історичні хатинки, представлені з різних куточків повіту Марамуреш.



Прес-служба Закарпатської облради



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp