Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Мукачеві відлунав парад сажотрусів (ВІДЕО)

29 липня 2016 р., 10:11

На часть дня народження головного в місті представника цієї професії

Було яскраво.

У Мукачеві влаштували парад сажотрусів на честь дня народження Берталона Товта - головного сажотруса міста. Йому за життя встановили пам'ятник. За переказами, сажотрус приносить удачу.

Це – "зірка" Мукачевого, головний сажотрус міста - Берталон Товт. Йому виповнилося 67. День народження вирішили святкувати усім містом. Іменинник приїхав на старенькому велосипеді, у своїй робочій формі, відразу після зміни. Він працює у комунальному підприємстві сажотрусом. Професія, каже, затребувана. Димарі у Мукачевому й досі чистять сажотруси.

"Я простий чоловік, я працюю багато, я прийшов з роботи, поробили, я пак прийшов сюди", - каже сажотрус Берталон Товт.

На святкування запросили народний оркестр. З музикою і танцями колона пройшлася центральними вулицями міста. Кав'ярні і цукерні пригощали іменника та гостей. У супроводі - й наречена.

"Тому що здавна було прийнято так, що наречена, молода пара, бере трубочиста і йде вперед, тобто трубачисти прочищують світлий путь у нове життя", - каже наречена Анастасія Лоцманова.

Дорогою туристи намагаються упіймати сажотруса за ґудзик. За місцевою традицією, той, кому це вдасться, - стане везунчиком.

"- Що ти забажала?

-Щоб моя родина була здорова!".

Аби везіння не полишало все місто загалом, Барталону -бачі - так його тут називають на угорський манер, встановили пам'ятник у самісінькому центрі Мукачевого. Різниця між оригіналом і статуєю практично лише у зрості. І виявляється, не лише ґудзик сажотруса може допомогти здійснити бажання.

"Ґудзик терли для того, аби була удача, руку труть для того аби було здоров’я, а кицю гладять для того, аби було кохання у родині і відповідно -інструмент -ключі, для того, кому терміново потрібно житлові , покращення житлових умов", - пояснює сажотрус-ведучий Василь Чепак.

Святкування у центрі міста завершилося роздаванням автографів і фотосесією, а потім головний сажотрус Мукачевого пішов святкувати свій День народження вже у вужчому колі - сімейному. Деталі у сюжеті "Подробиць". Відео тут.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp