Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мінюст незаконно продав майно "Батьовського комбінату хлібопродуктів"

30 липня 2016 р., 18:36

Продали за борги

Львівський апеляційний господарський суд погодився з доводами апеляційної скарги прокуратури Закарпатської області та визнав недійсними електронні торги ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції з продажу нерухомого майна Державного підприємства «Батьовський комбінат хлібопродуктів» загальною площею 5192,5 кв.м.

Як повідомив начальник відділу представництва інтересів громадянина або держави в суді та при виконанні судових рішень Андрій Малинич, спірне майно, яке знаходиться в господарському віданні ДП «Батьовське КХП» та входять до системи державного резерву, належить державі в особі Державного агентства резерву України. Частка державної власності в статутному фонді – 100%.

Його арештували за борги держпідприємства і у січні минулого року через систему електронних торгів продали одній з приватних фірм, яка приймала участь в торгах, за 2 млн. 188 тис. грн.

Підставами для звернення прокуратури до суду стало те, що на продане майно поширюється Закон України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна», повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

За змістом Законів України «Про державний матеріальний резерв» та «Про управління об’єктами державної власності» такі підприємства є державною власністю, а тому їхні об’єкти та земельні ділянки, на яких вони розміщені, не підлягають приватизації та іншим видам відчуження.

Передача майна, необхідного для забезпечення зберігання матеріальних цінностей державного резерву і закріпленого за цими підприємствами, установами і організаціями, здійснюється на підставі рішення Кабінету Міністрів України.

При цьому, спірне майно перебуває лише у господарському віданні ДП «Батьовський КХП». За статутом підприємства держава не несе відповідальність за зобов’язання комбінату.

Також, порушено закон про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Якщо рішення про стягнення коштів з держпідприємства чи юрособи не виконано протягом 6 місяців, то його виконання забезпечується за рахунок коштів, передбачених бюджетною програмою для виконання рішень суду.

Спірне виконавче провадження триває вже понад 3 роки.Ще при продажу майна у його вартість не було включено земельну ділянку під ним. Фактично приватне підприємство безоплатно отримало у власність ділянку державної власності, площа якої лише під будівлями складає пів гектара.

Слід зазначити, що підприємства цієї категорії призначені для забезпечення потреб України в особливий період, надання державної підтримки окремим галузям народного господарства, подання гуманітарної допомоги, забезпечення першочергових робіт під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.Таким чином, в умовах особливого періоду, роль та значення об’єктів системи державного матеріального резерву неможливо переоцінити.

Всі ці доводи знайшли своє підтвердження в апеляційні скарзі прокуратури області за результатами розгляду якої апеляційним судом прийнято рішення про визнання недійсними результатів електронних торгів з продажу вказаного державного майна.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp