Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Крізь перепони: Закарпаття практично не пристосоване для людей з особливими потребами (ФОТО)

15 серпня 2016 р., 16:02

Важливу тему порушили в ОДА

У краї нещодавно провели круглий стіл на тему: «Комфортне безперешкодне середовище – шлях до інтеграції інвалідів в життя суспільства - виконання програми «Безбар’єрне Закарпаття».

Організаторами заходу стали Закарпатське обласне товариство інвалідів ВОІ «СОІУ»,на чолі з Денисом Сухотіним, Громадська рада при Закарпатській ОДА, Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір». Протягом дійства люди з обмеженими фізичними можливостями привертали увагу влади до проблем у пересуванні містом, а також недоступності сфери послуг.

Відкрив зустріч заступник голови облради Петро Грицик. Посадовець зауважив, що влада працює у напрямку забезпечення комфортного життя осіб з вадами здоров’я, але визнав, що проблем є ще багато, і їх треба вирішувати. Під час заходу також виступив голова Громадської ради при Закарпатській ОДА Михайло Греньо, який закликав до співпраці представників з районів краю, бо колективна робота, за його переконанням, значно дієвіше.

Потім з промовою виступила член ради Закарпатського ОТІ Василина Марко. Жінка розповіла про проблему пандусів, відсутність належних вбиралень, та окреслила проблеми доступу людей з особливими потребами до всіх сфер життя. У ході дискусій стало зрозуміло, що в області, зокрема в Ужгороді, найбільша проблема в недоступності доріг, пандусів, відсутність ліфтів, у деяких установах. Потім ще один член ОТІ Любов Пчолинська показала презентацію «Моніторинг доступності Закарпаття». Під час її виступу присутні побачили реальну картину недоступності пандусів, відсутності ліфтів у різних установах краю.

Також на заході порушили проблеми перевезення людей з інвалідністю. Проблема полягає в тому, що автобуси, навіть ті, які обладнані пандусами, не перевозять людей з вадами здоров’я, що спец конструкції не працюють, а таксисти не завжди погоджуються перевозити інвалідні візки чи ходулі, без яких мало мобільні краяни пересуватися не можуть.

Основною проблемою всіх незручностей на форумі назвали те, що комфорт для осіб з вадами здоров’я здебільшого створюють без їх участі, а краще за них ніхто не розповість, як зробити, аби було зручно. Також порушили тему перепон на парківках для осіб з особливими потребами, адже на них часто паркують автівки водії, котрі не належать до цієї категорії, а це теж створює перепони для осіб з інвалідністю.

Наприкінці зустрічі заступник голови обради Петро Грицик зізнався, що дуже пройнявся проблемами закарпатців з особливими потребами, і готовий сприяти тому, щоб їхнє життя не було суцільною смугою перешкод.

Вікторія Лисюк
, «Час Закарпаття»



Фото редакції та прес-служби облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp