Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Все більше людей травмуються та помирають на дорогах Закарпаття

18 серпня 2016 р., 16:30

Правоохоронці розповіли жахливу статистику

Цифри лякають.

З метою запобігання аварійних ситуацій на дорогах краю, а також задля збереження життя та здоров’я громадян, заступник начальника слідчого управління Володимир Пукман інформує про основні причини, що призводять до порушення правил безпеки дорожнього руху, а також наголошує на відповідальності, котра очікує винуватців ДТП.

Відомо, що дорожньо-транспортна пригода – це подія, яка спричиняє не тільки ушкодження авто й завдає матеріальних збитків їх власникам, а перш за все, це ситуація з підвищеним рівнем травмування осіб. Тому відділом управління превентивної діяльності ГУНП в Закарпатській області регулярно проводиться аналіз автопригод, що призвели до заподіяння ушкоджень постраждалим або ж загибелі громадян.

– Яка кількість ДТП з постраждалими зафіксована правоохоронцями на даний час?


– Станом на кінець липня поточного року на автошляхах області відбулися 444 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими, в яких 73 особи загинуло та 547 – отримали тілесні ушкодження. За результатами проведеного аналізу, у порівнянні з минулорічними показниками, виявлено збільшення травмування краян на понад 35% .

– На яких автодорогах краю найчастіше трапляються аварії?

– Слід зауважити, що ДТП може статися будь-де: як на автошляху міжнародного значення «Київ-Чоп», так і на міжселищній ділянці дороги.

– Чи виявлено причини, що зумовлюють виникнення ДТП з постраждалими?

– Основними причинами залишається порушення водіями швидкісного бар’єру, а також керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння. Поряд з цим існує й ряд об’єктивних причин: відсутність належного освітлення на певних ділянках дороги, відсутність якісного покриття й дорожньої розмітки, а подекуди – відсутність дорожніх знаків.

– Неналежна поведінка велосипедистів й пішоходів також призводить до виникнення ДТП, чи не так?

– Безумовно! Перехід пішоходами дороги в невстановленому для цього місці, а також відсутність у велосипедистів одягу зі світловідбивного матеріалу провокує виникнення аварій типу «машина – велосипедист/пішохід». Разом з тим, переважна більшість автопригод трапляється саме в темну пору доби, особливо небезпечним виявляється проміжок часу від 8 години вечора до півночі. Тож пішоходам й велосипедистам потрібно передусім самостійно дбати про власну безпеку.

– Розкажіть, яку відповідальність можуть понести водії-винуватці ДТП, які спричинили травмування або ж смерть осіб?


– У тих випадках, коли автопригодою заподіяно середньої тяжкості або тяжкі тілесні ушкодження потерпілій особі, а також тоді, коли внаслідок ДТП померла одна й більше осіб – винуватець притягатиметься виключно до кримінальної відповідальності.

Саме стаття 286 Кримінального кодексу України регламентує вид та міру покарання за порушення водіями правил дорожнього руху, що спричинили травмування або загибель кількох осіб.

– Яке покарання передбачене за вчинення даного злочину?

– У разі заподіяння особі середньої тяжкості тілесних ушкоджень винуватець може поплатитися штрафом у розмірі близько 9 тисяч гривень, але у випадку заподіяння тяжких ушкоджень потерпілому, а також якщо внаслідок ДТП одна і більше осіб загинули, то водію загрожує ув’язнення від трьох до десяти років.

Разом з тим, родичі загиблих осіб, а також потерпілі, котрі отримали тілесні ушкодження внаслідок ДТП, мають право звернутися до суду з позовною заявою про відшкодування винуватцем коштів, що були витрачені на лікування.

Більш того, потерпіла особа може вимагати грошової компенсації і тоді, коли автопригодою їй було завдано моральної шкоди.

– У чому особливість розслідування ДТП з потерпілими і чи є цей процес довготривалим?

– За звичайного перебігу обставин розслідування таких злочинів триває до двох місяців.

На тривалість розслідування впливає передусім час, протягом якого буде проведено судово-медичну та авто технічну експертизи, отримання результатів яких залежить від завантаженості експертних центрів й складності ДТП тощо.

При цьому фактором, що ускладнює здійснення розслідування ДТП, також є поведінка винуватців автопригоди.

Так, станом на кінець липня зафіксовано 38 випадків втечі водіїв з місця скоєння ДТП.

– Чи важко знайти водіїв, котрі зникають з місця події?

– Зазвичай колір та марку машини повідомляють очевидці ДТП, за відсутності останніх – інформація зчитується з камер відеоспостереження й передається дорожньо-постовим службам та патрульним поліцейським для проведення плану «перехоплення».

Понад 80 % цьогорічних винуватців-втікачів вдалося ідентифікувати.

– Порадьте нашим читачам, як не стати винуватцем або ж потерпілим в ДТП.

– Ми закликаємо водіїв не перевищувати допустимого швидкісного режиму, дотримуватися правил дорожнього руху, а особливо просимо – не сідати за кермо напідпитку.

Також звертаємося до пішоходів та велосипедистів: будьте обачними, переходьте дорогу у встановлених для цього місцях, одягайте світловідбивний одяг у нічну пору доби!

Водії, пішоходи, велосипедисти! Пам’ятайте, що Ваша безпека – у Ваших руках.



Відділ комунікації поліції Закарпатської області



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp