Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатки йдуть служити за контрактом

20 серпня 2016 р., 19:32

Забувають про те, що вони тендітні створіння

І йдуть в бій!
Про військову службу за контрактом, її перспективи та переваги розповів на брифінгу заступник обласного військового комісара полковник Олег Мороз.

За його словами, якщо людина зголошується підписати контракт для проходження військової служби в ЗСУ, отримує стабільне конкурентоспроможне грошове забезпечення. Себто від 7 тисяч гривень для солдатського складу та від 8 тисяч і вище – для сержантського. Причому ці суми не враховують такі додаткові виплати, як матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного окладу та на оздоровлення в разі щорічної чергової відпустки тощо. Також для контрактників передбачена низка пільг та гарантій. До прикладу, отримання житла за державний рахунок (військовослужбовцям, котрі мають вислугу 20 років і більше) безоплатна кваліфікована медична допомога, право на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристичних базах МОУ.

Передбачено для них отримання заочної освіти у військових вишах без відриву від проходження служби. Військовослужбовцям також гарантоване право на пенсійне забезпечення незалежно від віку, якщо вони мають на день звільнення зі служби вислугу 25 років і більше.

Стосовно осіннього призову-2016, заступник військового комісара підполковник Юрій Величканич каже, що призовників не залучають у зону АТО, тому батьки юнаків можуть спати спокійно. Нині на строкову службу йдуть 20-річні, хоча призовний вік – з 18-ти. «У нашій області є 351 військовослужбовець-контрактник. Тепер проходять підготовку ще 40 закарпатців. У армію й на війну просяться й жінки. Єдина умова для прийняття – достатній рівень фізичної підготовки та морально-психологічна стійкість», – розповів Ю.Величканич.

Натомість про соцзахист демобілізованих краян розповіла заступник директора департаменту соцзахисту населення ОДА Наталія Омелянюк. «Нині учасниками антитерористичної операції є понад 4 тисячі закарпатців, – каже вона, – 3893 мають статус учасника бойових дій, 66 стали інвалідами, 80 загинули. Для надання допомоги учасникам АТО та їхнім родинам, а також сім’ям загиблих на сході краян, створено інформаційно-консультативний центр, який працює за принципом «єдиного вікна». Запроваджено також роботу телефонної «гарячої лінії» за номером (03122) 3-55-46 та 050-372-08-66».

Тож як дбає держава про цю категорію людей? Насамперед родичам загиблих а також інвалідам І та ІІ груп передбачено житло за кошти держбюджету. Торік в області 36 таких сімей отримали квадратні метри. Нині в черзі перебуває 15 родин.

Маріанна ШУТКО, газета "Новини Закарпаття"




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp