Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді приховують декларації керівників комунальних підприємств

23 серпня 2016 р., 11:39

Журналісти досі не отримали документи

В Ужгороді кореспонденти Бюро журналістських розслідувань “Варто ЗНАТИ!” на свій інформаційний запит не змогли отримати копії декларації директорів комунальних підприємств, повідомляє представник ІМІ в Закарпатській області.

Зокрема, у відповідь на запит у міськраді Ужгорода повідомили, що можуть надати копії декларації лише тих директорів, які є депутатами міськради (власне їх декларації було надано). Щодо інших директорів, то у відповіді на запит перший заступник міського голови міста Іштван Цап відповів, що надати інформацію про доходи керівників комунальних підприємств нема законних підстав.

Втім після появи цієї інформації на ресурсі “Ні корупції!”, Іштван Цап повідомив журналіста, що міська рада не є розпорядником інформації щодо декларації керівників КП, відтак переадресував запит безпосередньо керівникам комунальних підприємств.

Станом на 22 серпня уже із двох КП – “Водоканал м.Ужгорода” та “Служба пасажирських перевезень” – журналісту прийшли відмови в інформації. У листах-відповідях із КП йдеться, що керівники комунальних підприємств не подають декларації за місцем роботи, відтак не зобов’язані оприлюднювати їх згідно із Законом “Про доступ до публічної інформації”.

Водночас багато експертів із питань місцевого самоврядування та медіаправа твердять, що декларації керівників КП є публічною інформацією, оскільки директори комунальних підприємств є посадовими особами юридичних осіб публічного права і на них, згідно із статтею 3 Закону України “Про запобігання корупції”, поширюється дія цього Закону. Відповідно, керівники КП повинні подавати декларації за місцем роботи і ці документи оприлюднюються згідно із вимогами Закону “Про доступ до публічної інформації”.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зауважує, що таку відмову від комунальних підприємство можна оскаржити.

“Згідно з ч. 5 ст. 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвищ, імен, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Що стосується відмови у надані інформації на запит з боку КП, навіть за умови відсутності такої інформації у вказаного розпорядника, відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача. Тому може бути оскаржена як відмова від КП, так і перенаправлення запиту до нього міськрадою”, - прокоментував він.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp