Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородці долучилися до "Години народовладдя" (ФОТО)

25 серпня 2016 р., 10:58

Разом з іншими краянами

Кілька днів тому.

23 серпня до Дня Незалежності на центральних площах у 18 населених пунктах України відбулась Всеукраїнська акція «Година Народовладдя», під час якої громадяни відповідали на запитання: «Чи керуєте ви країною?» та могли долучитись до різних активностей на користь свого міста. Організатором акції виступила Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада» від Інституту «Республіка».

Більше, ніж 1000 громадян Запоріжжя, Добропілля (Донецька обл.), Кропивницького, Луцька, Скадовська, Херсона, Зінькова, Ужгорода, Южного (Одеська обл.), Тарасівки (Київська обл.), Обознівки (Кіровоградська обл.), Жмеринки, Горішніх Плавнів, Тернополя, Вінниці, Богуслава, Черкас та Чернігова взяло участь в заході.

Тиждень тому Інститут «Республіка» проводив всеукраїнське опитування і як виявилось громадяни не поспішають застосовувати свої законні права для впливу на прийняття рішень місцевою владою. Лише від 3% до 8% респондентів активно (1 раз на квартал) застосовують різні інструменти участі і понад 56% жодного разу не застосовували жоден з інструментів.

Таким чином, представники «Активної Громади» до Дня Незалежності України закликали українців замислитися над тим, чи можуть вони впливати на долю свого міста та країни в цілому. Так під час опитування від перехожих можна було почути:

«Я відчуваю себе господинею міста лише певною мірою. Мені хочеться чистоти, благоустрою території, але в буденності звикаєш до бруду та занедбаності», – Оксана з м. Ужгород.

«Я б хотіла, щоб громадяни, а зокрема молодь, керували Україною. Але їх не допускають до влади», – Галина, жителька м. Тернопіль.

«Та на що ми можемо впливати… Вони там з «жиру бісяться», а ми бідуємо», – Ганна з Горішніх Плавнів.

«Якщо ми керуємо собою, то ми керуємо і країною. І навпаки: якщо керуємо країною, то в першу чергу повинні керувати собою. Це логічно: бо країна - це ми!», – Костянтин з м. Херсон.

У ході заходу, організатори акції прямо на місці пропонували перехожим звернутись до міського голови чи депутатів зі зверненням або петицією, щоб вирішити одну з місцевих проблем. Так, активісти пропонували громадянам створити своє звернення щодо існуючих проблем, або ж підписати вже готове. Координатори відзначають, що люди позитивно реагують на акцію, проте дехто не наважився підписувати звернення, оскільки не вірять у вирішення проблем звичайних пересічних людей.


«Звернення потрібно писати меру, але часом бракує часу і натхнення. Робота, сім’я... для чого ми їх тоді обираємо, якщо маємо ще підказувати, що вони погано працюють?» – зауважила Оксана з Ужгорода.

Основні проблеми, що піднімались під час акції у різних містах та селах, були наступні: розробка стратегій міст, облаштування місць для відпочинку, створення умов для роздільного сміття та боротьба із сміттєзвалищами, створення умов для вільного пересування людей з обмеженими можливостями, бездомні тварини та інші проблеми, що непокоїли громадян.

«Важливо робити подібні акції, вони змінюють свідомість людей (громади, держслужбовців), це дуже необхідно. Потрібно відповідати за те, що ти робиш, не боятись бути проти і відстоювати свою думку», – зазначила жителька Южного Тетяна.

«Нам не віриться, що влада прислухається до нас. Проте дякуємо за спілкування та залучення до акції», – Костянтин, м. Кропивницький.

Також важливо відзначити, що під час акції координатори Ініціативи розповідали місцевим мешканцям про види інструментів участі, як ними можна користуватись та показували структуру місцевого самоврядування і основних її гравців.

«Люди спочатку з недовірою ставилися до акції, оскільки думали, що це партії черговий раз піаряться. Але після наших роз’яснень залюбки підписувались під зверненнями та дякували за нашу діяльність», – зазначив координатор «Активної Громади» Южного Андрій Коновалов.

Важливо додати, що в кожному населеному пункті акція мала свій характер. Так, наприклад, у Черкасах та Жмеринці громадяни писали побажання на жовто-блакитних бланках, які потім сформували у національний прапор.

Загалом у 18 населених пунктах протягом 2 годин активісти зібрали понад 570 підписів під різними зверненнями до місцевої влади. Того ж дня представники «Активної Громади» та небайдужі громадяни занесли звернення до органів місцевого самоврядування.

«Цією акцією ми хотіли привернути увагу людей та нагадати їм, що саме вони можуть впливати на стан справ у своїй громаді, навіть державі якщо не будуть байдужими. Достатньо взяти написати запит, звернення, електронну петицію чи висловити свою позицію на громадських слуханнях - і Вас почують. Говоріть із сусідами, знайомтесь і дійте спільно. Адже ми громадяни цієї країни - є носієм влади, тому реалізуймо це», – підкреслив координатор «Активної Громади» Ужгорода Микола Яцков.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp