Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті території нацпарків розширять на понад 35 тисяч гектарів

28 серпня 2016 р., 13:46

Це половина теперішньої площі природно-заповідного фонду області.

Лісівники готові до співпраці.

Проблеми й перспективи розширення території національних парків у Рахові обговорили міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, т.в.о. голови Держлісагентства Христина Юшкевич, начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін з директорами національних парків, наукових кіл і представниками громадської ради при управлінні лісового господарства.

«Мінприроди готове співпрацювати з Держлісагентством щодо удосконалення механізмів лісокористування у заповідних лісах та долучитися до розробки спеціальної «дорожньої карти». Якщо Держлісагентство насправді зацікавлене у збереженні і відновленні лісів, то певно, має продемонструвати свої наміри реальними кроками на користь збереження довкілля», – каже Остап Семерак.

Розширення мережі заповідників і національних парків є одним з найбільш значущих природоохоронних досягнень нашої країни, наголосила т.в.о. голови Держлісагентства Христина Юшкевич, відкриваючи нараду: «Закарпатські заповідники практично не мають аналогів у світі. Унікальні і лісові масиви, які знаходяться в підпорядкуванні лісгоспів. Але впевнена, що завдяки мудрому підходу, роботі з громадами та екологічними й науковими службами, ми маємо розширити територію нацпарків. Ми готові до розширення, адже хочемо зберегти ті унікальні явища, які презентують Україну і в певній мірі залучають туристів».

Наразі в лісах Закарпатського ОУЛМГ створено 197 об’єктів природо-заповідного фонду площею 62121 га. У 2017 році представники лісової галузі готові розширити територію НПП «Синевир» на 2827,8 га, Розширення території НПП «Ужанський» на 18 тис. га, територію НПП «Зачарований край» на 6 тис га, Карпатського біосферного заповідника на 9 тис. га за рахунок вилучення територій від Держлісагентсва.

«Заповідникам Закарпаття замовлено розширення... Наразі питання тільки в погодженні території, яка буде розширена. Уже по двох парках – НПП «Синевир» та Ужанський нацпарк – є погодження наших підприємств. В стадії обговорення території НПП «Зачарований край». На території запропонованої для розширення останнього парку знаходяться праліси та старовікові ліси. Їх доцільно включити до Національних природних парків, адже нині праліси на території цих парків претендують на внесення до списку світової спадщини ЮНЕСКО», – наголосив начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга.

За підсумками наради вирішено, що до 9 листопада доопрацювати погодження зі землевласниками, землекористувачами та відповідними органами місцевого самоврядування про вилучення земельних ділянок, запропонованих для розширення територій.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp