Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чи захоплять російські тролі інформпростір Закарпаття?

8 вересня 2016 р., 08:47

Дещо про кремлівську фабрику тролів і її інтерес до нашого краю

Ряд українських політиків неодноразово заявляли, що Росія протягом всього часу агресії стосовно України, активно використовує свої медіа, спочатку - щоб створити привід для агресії, надалі – щоб себе виправдати, і на кінець, щоб звинуватити у всьому Україну.

Про ефективність ведення інформаційної війни зазначав, ще американський дослідник М.Маклуен, який вивів цікаву тезу: «Істинно тотальна війна — це війна за допомогою інформації».

Та як би не мали намір приховати інформаційну зброю росіяни, правда завжди виходить назовні. Доводи про те, що спочатку «йдуть російські журналісти, а за ними російські танки» знаходять своє підтвердження.

Нещодавно українське видання опублікувало інтерв’ю з російським блогером Ольгою Мальцевою, яка понад рік пропрацювала в петербурзькій компанії «Інтернет дослідження».

"Найбільше писали про Україну"

Росіянка розповіла про роботу на "фабриці тролів", що діє під вивіскою петербурзької компанії "Інтернет-дослідження" та відома як "фабрика Ольгинських ботів" і поширює в інтернеті тисячі проплачених прокремлівських постів та коментарів.

За словами дівчини, вона працювала у відділі блогів. "Писали по 12 постів в день. Спочатку було по десять, а потім стало по 12, на політичні теми, і коментарі різні. Коментарі були як на соціальні, так і на політичні теми. Будь-які можна було писати. Писали в ЖЖ. Це було поширення в ЗМІ інформації в певному ракурсі (в якому було потрібно) поширення певної думки про політичну обстановку в Росії і в Україні ", - розповіла вона.

Мальцева зазначила, що на "фабриці тролів" не існує спеціального відділу, який займається тільки України. "Там у всіх відділах розглядається і українська історія, і Росія, і Сирія. На той момент, напевно, України було все-таки більше за обсягом, але в якийсь період, коли в Сирії загострювалася обстановка, дуже багато було Сирії. Але більше все ж було за Україну ", - зазначила вона. На питання, чи був у "Ольгинських ботів" відділ, співробітники якого писали на Європу або США по-англійськи, дівчина відповіла: "Щось було. Хтось писав англійською. Але точно я подробиць не знаю, так як нам про це не розповідали. Працюєш і працюєш. А решта - не твоя справа."Мальцева повідомила, що за всіма співробітниками компанії здійснюється жорсткий нагляд. "Все моніторилось, був введений жорсткий контроль, аж до того, що кожен поверх закрили. Всі соцмережі моніторились, все, що ти викладаєш, твоє листування, можливо, навіть прослуховувалися телефонні розмови ", - сказала вона. Крім того, для співробітників існує обов'язкова процедура перевірки на детекторі брехні.

Ото ж не є дивним постійне мусування на закарпатських групах російськими користувачами соцмереж, різного роду інформації пов’язаної з Закарпаттям - то «націоналісти переслідують угорців», то «угорці хочуть повернути Закарпаття через суд», то «русини не визнають Україну», то «Україна знищує русинство». Перелік тематик величезний, але є одне спільне - розчарування в завтрашньому,недовіра один до одного та розпалення міжнаціонального розбрату.

Вбачається одне - хтось дуже вже хоче розпалити вогнище в центрі Європи. Та будемо сподіватись, що не зважаючи на потуги «путінських тролів» громадяни не піддадуться на хитрі інформаційні маніпуляції та не дадуть зайти в наш край «путінським танкам».


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp